12 D'OCTUBRE. CULTURA DE L'ODI I LEGITIMA DEFENSA

Direcció: Xavier Artigas, Xapo Ortega Guió: Metromunster Durada: 50 min Any: 2017 Gènere: Documental Producció: Metromunster

Pendent de qualificació

Versió original en català

 

SINOPSI

El 12 d’octubre es celebra la Diada Nacional de l’Estat espanyol. Aquest dia es commemora la descoberta i colonització del continent americà que va significar el genocidi dels pobles originaris. En aquesta diada és fa més evident que cap altre dia que l’espanyolisme és una ideologia que empara el racisme i la cultura de l’odi. Les celebracions espanyolistes, ja siguin partits de la selecció estatal o diades com la del 12 d’octubre, serveixen perquè racistes, nostàlgics del franquisme i ultradretans de tot tipus surtin al carrer a propugnar el seu discurs de l’odi i la violència. El documental entoma el repte de reflexionar sobre la legitimitat de l’acció directa per fer front al feixisme. Quatre anys després dels fets, les sis encausades s’afronten a 17 anys de presó tot i la nul·la gravetat de les lesions denunciades. La fiscalia de delictes d’odi aplica a les antifeixistes l’agreujant de delicte d’odi, pensat per protegir col·lectius vulnerables, convertint un grup de feixistes violents en un col·lectiu mereixedor de protecció.

(Metromunster.cat)

CRITICA


Quan l'imaginari col·lectiu i la llei protegeixen el feixisme

La cooperativa audiovisual Metromuster presenta '12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa' un documental en col·laboració amb la campanya Totes som antifeixistes, que reclama l'absolució de 6 joves acusades d'agredir un grup de neonazis

Disset anys de presó per cadascuna d'elles. Aquesta és la pena a la qual s'enfronten sis antifeixistes que aniran a judici el pròxim mes de novembre. La fiscalia de delictes d'odi de Barcelona les acusa de danys i lesions a un grup de neonazis el 12 d'octubre del 2013 al barri de Sants. Un dels ultres agredits va ser Isidro Cano, qui havia estat condemnat a quatre anys de presó per atacar amb un còctel molotov la casa d'una família magrebina i apallissar gairebé fins a la mort un dels seus membres a Sant Vicenç de Castellet (Bages) l'any 2002.

Aquest és el punt de partida del documental 12 d'octubre. Cultura de l'odi i legítima autodefensa  Després de desgranar el cas 4-F en el documental Ciutat Morta, les realitzadores aposten ara per posar el focus en el feixisme, la cultura de l'odi i les conseqüències d'aquests. 

En un moment on la presència de l'extrema dreta reapareix als nostres carrers, tal com demostren els recents incidents protagonitzats per la ultradreta a Barcelona o les agressions i amenaces feixistes durant la diada del 9 d'Octubre a València, aquest documental busca obrir el debat més enllà de la condemna sense pal·liatius de qualsevol tipus de violència, reflexionant sobre la legitimitat de l'acció directa per fer front al feixisme.

La narració gira a través de tres eixos principals: els mateixos fets ocorreguts el 12 d'octubre de l'any 2013, la història colonialista i racista que justifica la celebració del «Día de la Raza» i la utilització de la figura legal del delicte d'odi per perseguir antifeixistes. Per fer-ho, el documental compta amb les veus d'activistes, acadèmiques i advocades. Daniela Ortiz, Manuel Delgado, Judith Butler o Grada Kilomba són algunes de les persones que intervenen en el film per desemmascarar el racisme implícit que existeix al sistema actual i que legitima la impunitat feixista. [...]

Redacció Directa 13/10/2017 – directa.cat

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: