ARIZMENDIARRIETA, EL HOMBRE COOPERATIVO

Direcció: Gaizka Urresti Guió: Gaizka Urresti, Nacho Pérez Cabana País: Espanya Durada: 97 min Any: 2018 Gènere: Documental Música: Kepa Junkera Estrena a Espanya: 11/5/2018

Apta per a tots els públics

Versió original en castellà i eusquera

SINOPSI

La història de Jose Mari Arizmendiarrieta, un sacerdot, un líder, un empresari, ideòleg i pensador és exemple d'un personatge genial i únic. En plena postguerra, un sacerdot basc i els seus joves alumnes van ser el germen del grup cooperatiu més gran del món i un referent humà i empresarial a nivell mundial. Sense moure’s de Mondragón, José Maria de Arizmendiarreta va crear Fagor, Eroski, o Caja Laboral entre moltes empreses i institucions. Es va enfrontar a tots amb l'única finalitat de col•locar l'home al centre de la lògica econòmica i empresarial. Seixanta anys després ens qüestionem quina vigència té avui dia la seva recerca d'un equilibri entre el desenvolupament econòmic, la competitivitat i els valors humanistes.

(elhombrecooperativo.com)

CRITICA

La història del pare José María Arizmendiarrieta,
pare del cooperativisme, reflectida en una pel·lícula

 

La història i la vida del capellà José Maria Arizmendiarrieta, considerat el pare del cooperativisme al País Basc, ha estat reflectida en una pel·lícula [...]. Es tracta d'un homenatge a qui va ser l'inspirador del que avui és Mondragón Corporació Cooperativa (MCC).

"En realitat la pel·lícula no només explica la història d'un capellà, sinó la d'un home, un líder que va transformar la societat basca del franquisme a través del seu treball en un poble de l'Alt Deba, com és Arrasate", va expressar el director de cinema Gaizka Urresti, sobre la seva última producció que ha dedicat a la figura de Josep Maria Arizmendiarrieta, el pare espiritual i inspirador del moviment cooperatiu basc.

[...] L'experimentat cineasta, establert des de fa anys a Saragossa, el 2013 es va embarcar en aquest projecte, en el qual després d'una exhaustiva tasca de documentació i entrevistes a persones que van conèixer o estan relacionades amb la intensa vida del protagonista, ofereix una visió personal del fundador de l'experiència cooperativa de Mondragón.
"Arizmendiarrieta era crític amb el consumisme però munta empreses de consum, com ho és Fagor. Aquesta complexitat crec que es reflecteix bé en el documental. Em va sorprendre també el grau de desconeixement sobre la seva persona, no només a la societat basca sinó entre els mateixos socis o treballadors de les cooperatives. D'alguna manera, la pel·lícula vol fer un homenatge a aquest personatge, el treball pot ser un exemple per descobrir vies en moments de crisi del sistema social i econòmic ", va defensar el realitzador basc, guanyador d'un Goya el 2014, pel seu curtmetratge Abstenerse agencias.

Quaranta entrevistes a persones estretament vinculades a Arizmendiarrieta, rodatges en localitzacions d'Euskadi i Roma, a més de la participació de familiars, alumnes i estudiosos de l'impulsor de la Corporació Mondragon, han donat cos a una producció per a la qual Urresti ha comptat amb l'ajuda del músic Kepa Junkera, que signa la que és la seva primera banda sonora original per al cinema.

Fotos i imatges d'arxiu s'intercalen amb el recurs a tècniques de dibuixos animats per reconstruir passatges sobre els quals no es conserva material audiovisual, com la Guerra Civil, l'arribada el 1941 a Arrasate d'aquest sacerdot nascut a Markina (1915-1976) o els conflictes epistolars. El gran dibuixant de còmics Juanfer Briones, que ja havia col·laborat amb Urresti a Bendita calamidad, s'ha encarregat de donar forma a aquesta animació.

"La meva pel·lícula pretén ser divulgativa; difondre la vida d’Arizmendiarrieta i l'experiència cooperativa a un públic ampli. És un projecte independent en el qual jo m'he sentit lliure per expressar la meva visió sobre les contradiccions del cooperativisme, per exemple, davant la crisi de Fagor", va recalcar el cineasta basc, que exerceix de guionista, director i productor d’aquest documental [...].

(prensacooperativa.net)

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: