YO LA BUSCO

Direcció: Sara Gutiérrez Galve Guió: Núria Roura Benito, Sara Gutiérrez Galve País: Espanya Durada: 82 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Dani Casellas, Laia Vidal, Marta Cañas, Oriol Esquerda, Guillem Barbosa, Katia Armesto Música: Ominira, Òscar Martorell Fotografia: Carlos Rigo Distribuïdora: Nanouk Films Estrena a Espanya: 6/07/2018

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Max (Dani Casellas) i Emma (Laia Vidal) són un parell de vells amics i amants ocasionals que fa uns quants anys que comparteixen pis en harmonia. Ara ella decidirà mudar-se amb un amic en comú, al qual veu com una parella. Això desencadena en ell una crisi vital que el portarà a iniciar una etapa de disbauxa mentre intenta trobar-se en la nit barcelonina alhora que busca en la festa el que ha perdut.

(Sensacine.com)

CRITICA

06/07/2018 - El primer llargmetratge de Sara Gutiérrez Galve mostra el deambular nocturn per Barcelona d'un home que anhela respostes vitals

Una de les sorpreses més grates de la passada edició del Festival de Màlaga - Cinema en Espanyol va sorgir de la seva secció Zonazine: el descobriment d'una nova cineasta, Sara Gutiérrez Galve (Barcelona, ​​1994), que va estrenar-hi la seva òpera prima, Yo la busco, plena de frescor, independència, llibertat, veritat i això tan difícil de capturar com és l'esperit del temps que ens ha tocat viure. Finalment, el film es va alçar amb el premi Movistar+ a la millor pel·lícula d'aquesta secció i amb la Biznaga de Plata al millor actor per a Dani Casellas, fins ara només experimentat en l'art dramàtic, ja que només havia fet algun anunci publicitari, però que sosté sobre el seu físic el metratge d'aquest debut digne de tenir en compte.

S'obre la pel·lícula amb una noia, Emma (encarnada per Laia Vidal) i un noi, Max (Casellas) que comparteixen aquest moment entre màgic, fatigós i oníric que és despertar-se a casa junts a l’alba després d'una llarga nit de festa. La intimitat entre ells és total, però, encara que puguin semblar-ho a la mirada més tradicional i ortodoxa, no són parella, sinó amics, companys de pis. Ells s'ho expliquen tot, es renten sense pudor en presència de l'altre i es toquen i acaricien amb afecte, complicitat i respecte. Són una més d'aquestes noves famílies, o de relacions fluïdes on el sexe, la burocràcia o l'enamorament no són ni l'arrel ni el fonament.

Però una notícia inesperada aviat pertorba aquesta unió i Max, confós, perdut i desubicat, es llançarà a carrers barcelonins darrere de no sap què. Aquí Yo la busco es transforma en un peregrinar que recorda per moments el de Griffin Dunne al Nova York de ¡Jo, qué noche! (After hours, 1985), de Martin Scorsese, ja que també, en tot just unes hores nocturnes, l'antiheroi es toparà amb variats personatges i situacions d'allò més surrealistes i rocambolesques, alhora que s'ofereix un retrat fidedigne de les nits de la Ciutat Comtal, plenes de gent de tota procedència i amb tota mena d'actituds.

Aquest deambular –capturat per una càmera àgil– del desorientat protagonista li serveix a la directora per construir un retrat generacional: el d'una joventut avançada que busca respostes a una nova forma de vida que poc té a veure amb la dels seus pares, perquè les relacions es basen més en emocions espontànies que en contractes i on l'home ja no exhibeix aquesta masculinitat tirana del passat, amb un rerefons de crisi enquistada que accentua la perplexitat.

Yo la busco és una producció de Nanouk Films en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, ​​on la seva directora i coguionista (ella signa l’argument al costat de Núria Roura Benito) es va graduar en Comunicació Audiovisual. Després del seu pas per Màlaga, el film es va poder veure a l'últim festival D'A de Barcelona, ​​a l’Atlàntida Film Festival, al Festival Internacional Buñuel Calanda i a Cinema Jove de València). [...]

 

Alfonso Rivera – Cineuropa.org



    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: