YUCATÁN

Direcció i guió: Daniel Monzón, Jorge Guerricaechevarría País: Espanya Durada: 129 min Any: 2017 Gènere: Comèdia Interpretació: Luis Tosar, Rodrigo de la Serna, Joan Pera, Stephanie Cayo, Toni Acosta, Adrián Núñez, Txell Aixendri, Angelo Olivier, Alicia Fernández, Leticia Etala, Xavi Lite, Cristóbal Pinto, Óscar Corrales, Joche Rubio, Alex Amaral, Aranzazu Coello Música: Roque Baños Distribuïdora: Fox Estrena a Espanya: 31/08/2018
Pendent de qualificació

Versió original en castellà

SINOPSI

Un creuer de luxe, dos estafadors professionals i un desastre amorós. Lucas (Luis Tosar) i Clayderman (Rodrigo de la Serna) es dediquen a enganyar els turistes dels ostentosos creuers internacionals. Durant molts anys van treballar junts colze a colze estafant la gent en les seves vacances paradisíaques i quedant-se els seus diners. No obstant això, la rivalitat per l'amor de Verónica (Stephanie Cayo) farà que esclati la bogeria entre tots dos i decideixin separar-se. Lucas es va adjudicar els navilis de la Mediterrània i Clayderman els de l'Atlàntic, però un dia un motí realment temptador farà que Lucas es coli al creuer del seu exsoci. L'exòtic navili de Barcelona a Cancún passarà per Casablanca, Tenerife, Brasil i la selva de Yucatán, i promet convertir-se en un duel de titans amb alguna trampa.

(Sensacine.com)

ENTREVISTA AL DIRECTOR, DANIEL MONZÓN

Després de drames com Celda 211 (2009) o El niño (2014), per què ha decidit tornar a la comèdia? No en feia cap des d’El robo más grande jamás contado (2002).


[...] La comèdia és un gènere que mai he abandonat, de fet Celda 2011 té gestos de complicitat còmics. La vida no té sentit si un no li posa humor. Contràriament al que se sol pensar, la millor forma de dir alguna cosa és la comèdia. Ho deia Bernard Shaw, si vols dir alguna cosa fes-los riure. Directors com Billy Wilder o Frank Capra són referents d'obres mestres en què rius però tenen una càrrega de profunditat d'allò més incisiva. Sense voler comparar-me amb ells, Yucatán també té coses a dir a través de l'entreteniment, la diversió i l'aventura. A mi m'agraden molt els reptes, i aquesta és una pel·lícula que recorre camins molt diferents de les últimes que he fet. És una comèdia clàssica, una pel·lícula d'aventures i, sobretot, de personatges. Aquesta és la diferència entre una pel·lícula de passar l'estona i una que t’emportes amb tu. Jo faig cinema perquè el cinema m'ha donat tantíssim que intento fer el mateix regal, és una justa correspondència. Per a mi el premi més gran que pot haver-hi és donar emoció a la gent.

En aquesta pel·lícula treballa de nou amb Luis Tosar (El corazón del guerrero, Celda 211 i El nño), quin serà el seu paper?

Luis Tosar té una cosa i és que, faci el que faci, ho fa bé, sempre està fantàstic. En cada paper fa una creació molt diferent, Malamadre és un personatge que ha quedat, i Jesús, el personatge que feia a El niño, per a mi és encara més subtil, més ric. Luis és un home divertidíssim i conec les seves possibilitats, l'he vist cantar, ballar... i és una cosa que fa en aquesta pel·lícula. És una faceta seva poc coneguda però molt refrescant, un personatge de comèdia clàssica. Amb Rodrigo de la Serna fa una parella d'estafadors amb una rivalitat aferrissada de la qual salten espurnes.

Quins altres personatges hi ha?

És un repartiment molt fresc, molt coral. Hi ha una dotzena de personatges bullint en la pel·lícula, a l'estil de comèdies americanes com les de Robert Altman. Stephanie Cayo és una dona amb un glamur d'una altra època. És la vedet de l'espectacle del creuer per la qual aquests dos personatges són rivals. Un altre dels protagonistes està interpretat per Joan Pera, una de les grans revelacions de la pel·lícula per als qui no el coneguin.

Com es va documentar per preparar la pel·lícula?

[...] El primer que vaig fer amb el meu guionista Jorge Guerricaechevarría va ser embarcar-nos en un creuer per experimentar-ho a fons. Vam creuar l'Atlàntic i vam parlar amb els passatgers i vivint l'univers creuril.
Així va sorgir aquesta boat movie en què els personatges recalen a diferents llocs exòtics. [...] Vaig desembarcar per rodar, i el dia abans de començar vaig embarcar els actors perquè acabessin d'assentar el treball d'interiorització dels personatges. Tots els actors gaudeixen tant que atorguen una ànima gran a la pel·lícula.
Un creuer és un petit món que es trasllada pel mar, i com diu el personatge de Rodrigo de la Serna, convida els creueristes (i els espectadors) a gaudir. És una pel·lícula molt moguda i vistosa, en acabar tens la sensació d'haver passat per tots aquests llocs.

Descrigui'ns aquest espai de fantasia dins el creuer.

El creuer pretén crear una bombolla en què les preocupacions del passatger es dissolguin, tot està pensat per a la diversió. Té números musicals amb aroma clàssic. La pel·lícula no deixa de tenir la seva càrrega dramàtica, en aquesta recerca de felicitat hi ha lloc per a gent menys benintencionada. Aquest contrast té molta força. [...]

Elena Jorreto – Eurostarshotels.com



    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: