CON EL VIENTO

Direcció i guió: Meritxell Colell Països: Espanya, Argentina, França Durada: 108 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Mónica García, Concha Canal, Ana Fernández, Elena Martin, Xavier Martín, Paquita Pérez, Rakhal Herrero, Florencio Ortega, José Mari Martín, Jose Mari Crespo Fotografia: Aurélien Py, Julián Elizalde Distribuïdora: Numax Distribución Estrena a Espanya: 23/11/2018

Apta per a tots els públics
Versió original en castellà

SINOPSI

Mónica (Mónica García) és ballarina a Buenos Aires. Rep una trucada de la seva germana Elena (Ana Fernández): el seu pare està molt malalt. Tornar a la casa familiar en un poble de Burgos reobre antigues ferides i permet curar-ne d’altres. Serà així com Mónica tornarà a viure de nou amb la seva mare (Concha Canal), després de tants anys distanciades. Per reconciliar-se amb una vida i un espai que va deixar enrere, Mónica es refugiarà en el que millor coneix: la dansa. La complicitat de la Berta (Elena Martín), la més jove de la família, ajudarà a renovar els vincles entre aquestes quatre dones.


(Sensacine.com)

CRÍTICA

2018.02.17 - BERLÍN 2018: El debut de Meritxell Colell Aparicio
parla de retrobaments amb el passat en un escenari rural
on els silencis i els petits gestos són eloqüents

Entre Buenos Aires (Argentina) i la regió de Las Loras –Burgos i Palència– (Espanya) transcorre l'acció de  Con el viento, primer llargmetratge de ficció dirigit per la fins ara muntadora, documentalista i docent cinematogràfica Meritxell Colell Aparicio (i presentat a la secció Fòrum de la Berlinale), seguint la peripècia personal de la seva protagonista, encarnada per la coreògrafa Mónica García. D'un lloc a un altre es trasllada quan rep la trucada que li anuncia que el seu pare està molt malalt: quan arriba al seu poble, descobreix que l'home acaba de morir i sentirà tot un reguitzell d'emocions, les que produeix retrobar-se amb la família, el passat i l'escenari que mai deixarà d'estar en la seva memòria.

Con el viento retrata a la perfecció aquest paisatge rural poc habitat, tan recognoscible per a aquelles persones nascudes o criades en un poble: les veïnes que acudeixen a la vetlla, les partides de cartes entre dones, el camp castigat per les inclemències climàtiques, la solitud i el vent, sempre present. També els silencis, la parquedat comunicativa de les persones i com els petits detalls, els mínims gestos, aconsegueixen anar fent efecte en les cuirasses dels qui un dia van deixar enrere el seu món per fer-se’n un de nou molt lluny.

Que la protagonista d'aquesta pel·lícula sigui una ballarina que admira Pina Bausch serveix perquè, en algunes escenes de dansa, aquestes resultin prou expressives de l'estat d'ànim del personatge central. Aquesta comunicació corporal, alliberadora o tensa, manifesta l'evolució del personatge central, una dona que encara té comptes pendents amb la família, de la qual, d'alguna manera i donada la distància que els separava, es va desentendre. Ara ha arribat el temps d'acceptar que la llar es desintegra (la venda de la casa implica més dolor de l'esperat), d’enfrontar-se als retrets i d'acceptar la culpa alhora que cal agrair l'esforç aliè.

I Colell aconsegueix transmetre tot això amb una càmera nerviosa, en les primeres escenes, després amb la quietud que exigeixen uns erms castigats per la neu, per deixar que la música del vent marqui el compàs de la dansa vital. Entremig, les converses còmplices a veu baixa, unes mans que s'entrellacen o algú que s'allunya per ocultar el seu dolor reflecteixen com són les relacions en aquest petit nucli humà anomenat família, aquí compost per l'esmentada Mónica, Ana Fernández (Pura sangre) en la comesa de donar vida a la seva germana, Elena Martín (Júlia ist) com la neboda amb ganes de volar, i la inexperta actriu Concha Canal com la mare de 88 anys, sàvia, pacient i, a la seva manera, afectuosa en la qual és fàcil reconèixer una generació de dones aguerrides en la supervivència, la paciència i l'afecció a la terra.

Alfonso Rivera – Cineruopa.org  

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: