MIRIAM MIENTE

Direcció i guió: Natalia Cabral, Oriol Estrada País: República Dominicana Durada: 90 min Any: 2018 Gènere: Drama adolescent Interpretació: Dulce Rodríguez, Carolina Rohana, Pachy Méndez, Frank Perozo, Georgina Duluc, Vicente Santos, Ana Maria Arias Fotografia: Israel Cárdenas Distribuïdora: Paco Poch Cinema Estrena a Espanya: 30/11/2018

No recomanada per a menors de 7 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

Miriam és una adolescent a punt de fer 15 anys. La seva família li està preparant una gran festa d'aniversari i com a epicentre de la cerimònia hi ha el nou xicot de Miriam, Jean-Louis, un noi que va conèixer per internet i que encara no coneix. Per fi es veuen les cares i la noia descobreix que és negre, i decideix mentir sobre la seva identitat per aconseguir la seva acceptació en la família. Tere, la mare, queda impressionada amb les coses que li explica del noi. Entre les mentides, explica que és el fill d'un diplomàtic cultural francès que acaba d'arribar a la ciutat. Fins on arribarà?

(Sensacine.com)

CRÍTICA

La pel·lícula "Miriam miente" destapa el tabú del racisme al Carib actual

Miriam miente, la primera pel·lícula dels directors Natalia Cabral i Oriol Estrada, destapa a la gran pantalla els conflictes entre races i classes socials al Carib actual, un tema tabú que afronta una pel·lícula que, després de passar per diversos festivals, s'estrena a Barcelona el proper 30 de novembre.

Al film, Míriam, una nena negra dominicana de 14 anys, coneix un noi per Internet i es fan parella, però quan s’adona que és negre decideix tallar tota relació amb ell per por de la reacció dels seus familiars i amics, que esperen que s’aparelli amb un blanc, si pot ser d'origen europeu.

La codirectora de l'obra Natalia Cabral, d'origen dominicà, ha explicat, en una entrevista a Efe, que aquesta història té bastant d'autobiogràfic, ja que durant la seva adolescència, igual que Miriam, ella va tenir una parella per Internet.

"No ens vam enviar cap fotografia, perquè pensàvem que l'aspecte no era important", ha relatat Cabral, "Però el dia que havíem de conèixer-nos vaig veure de lluny que era negre i vaig sortir corrent, fet que va ser una sorpresa per a mi, perquè jo no creia ser una mala persona".

La directora ha manifestat que a la República Dominicana es parla de "arreglar la raça", que no és més que l'anhel de "buscar una parella com més 'blanca’ millor", una herència de l'època colonialista encara vigent que serveix per perpetuar l’ordre establert pels colons espanyols fa més de cinc segles.

Segons Cabral, al seu país, l'integrant més fosc d'una parella amorosa pot sentir que li diguin: "Felicitacions! Estàs arreglant la raça", o en el cas d'una dona embarassada, "la gent del seu voltant pot anhelar i dir en veu alta que tant de bo el nadó surti al seu pare blanc".

El tòpic principal de la pel·lícula està tan present entre els dominicans que l'actriu que dona vida a Miriam, Dulce Rodríguez, va manifestar en la seva primera entrevista amb els directors que ella s’allisa el cabell afro cada dia per anar a l'escola perquè se sent insegura, i que el seu entorn familiar espera d'ella que no tingui un promès negre, segons han relatat Cabral i Estrada.

El codirector ha reconegut que "segurament que aquesta pel·lícula serà molt polèmica a la República Dominicana", i ha assenyalat que, quan la premsa internacional es va fer ressò de la sinopsi, "molts dominicans es van ofendre", i fins i tot han arribat a rebre amenaces per Internet.

Els dos directors han coincidit que "els negres es creuen inferiors perquè no hi ha cap moviment fort de reivindicació racial al país", i han assegurat que projectes com Miriam miente ajuden a qüestionar comportaments, actituds i idees que, per molt acceptades socialment que estiguin, no són correctes.

Estrada opina que al país "ningú vol ser negre perquè ningú vol ser pobre, i aquesta és una associació molt establerta entre els dominicans", però també sap que "ningú vol reconèixer que és racista", i d'això va aquesta pel·lícula, de crear incomoditat en dos bàndols de la societat aparentment oposats.

Cabral ha destacat que, per començar a solucionar els problemes que ens incumbeixen com a societat, el racisme en aquest cas, "la millor manera és parlar-ne a partir d'un mateix", cosa que sens dubte ella posa en pràctica a Miriam miente. [...]

EFE – Eldiario.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: