#PLACER FEMENINO

Títol original: #Female Pleasure Direcció i guió: Barbara Miller País: Suïssa Durada: 97 min Any: 2018 Gènere: Documental feminista Música: Peter Scherer Fotografia: Anne Misselwitz, Gabriela Betschart, Jiro Akiba Distribuïdora: Films Buro Producciones Internacionales Estrena a Espanya: 24/05/2019

No recomanada per a menors de 7 anys, especialment recomanat per al foment de la igualtat de gènere
Doblada en castellà

SINOPSI

La sexualitat femenina és un dels temes més importants en la Història. Per a alguns, el tracte de la sexualitat femenina ha evolucionat favorablement, però la realitat no és aquesta en algunes parts del món. Aquest documental s'embarca en un viatge per intentar analitzar les diferents situacions a què s'enfronten les dones en els seus països de naixement: dones que veuen com són cosificades per la cultura pop, dones arrestades per fer una cosa que, si l’autor fos un home, no tindria cap càstig o, fins i tot, dones que viuen en llocs on no sembla haver-hi cabuda per a la idea de l'amor.

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 
2018.08.06 - LOCARNO 2018: La directora suïssa Barbara Miller presenta el seu últim documental en la Setmana de la Crítica del Festival de Locarno

Després de rebre el Premi d'Amnistia Internacional al Festival de Sant Sebastià pel documental Forbidden Voices (2012), Barbara Miller estrena en la Setmana de la Crítica de Locarno #Female Pleasure, on aborda de nou la desraó de l'univers patriarcal que tristament exclou la dona.

#Female Pleasure és el relat de la sexualitat al segle XXI des del punt de vista de les dones. Barbara Miller reivindica el plaer com a dret universal, trencant amb una històrica estructura patriarcal asfixiant que ho reservava únicament per als homes.

En el seu últim documental, la periodista suïssa captura, sempre des del respecte i de vegades amb una certa dosi d'humor, la vida de cinc dones que van decidir rebel·lar-se contra la societat que pretenia subjugar-les. La seva arma és la sexualitat, de la qual gaudeixen lliurement, respectuosament i feliçment. Tot i viure allunyades les unes de les altres, aquestes cinc heroïnes del segle XXI estan unides per un objectiu comú: (re) prendre les regnes de la seva pròpia vida.

La societat en què viuen, impregnada de dogmes religiosos i estereotips masclistes que redueixen la dona a un mer objecte sexual o a un instrument de reproducció, ha empès aquestes dones a perdre la seva pròpia personalitat. Han viscut una aniquilació personal violenta, imposada cruelment per una societat per a la qual no valen res. Motivades per una vehement rebel·lió personal, les heroïnes de #Female Pleasure s'enfronten als seus torturadors fent-los veure la desraó de les seves accions.

Serà una batalla reeixida que els permetrà refermar la seva sexualitat durant tant de temps reprimida. #Female Pleasure mostra a l'espectador els horrors als quals s'enfronten tantes dones per culpa d'una societat patriarcal que només les veu com a instruments de reproducció. El documental de Barbara Miller demostra que les dones tenen dret a triar com viure la seva pròpia vida, prenent les regnes del seu cos i de les seves emocions. Cossos que ja no són només instruments de reproducció sinó també fonts de plaer i orgull. El documental és un puzle amb peces que encaixen gairebé miraculosament. El patiment de les cinc protagonistes de #Female Pleasure es transforma gràcies al seu coratge i el seu esforç.

El documental sembla voler mostrar que mai és massa tard per reivindicar el propi dret a la vida. Les dones poden i han de reivindicar la seva pròpia sexualitat, que aquesta sigui quelcom de què gaudir, i no només un instrument. La sexualitat es converteix en una arma en la batalla contra la grotesca presó patriarcal.

Muriel Del Don – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: