AYLA: LA HIJA DE LA GUERRA

Títol original: Ayla Direcció: Can Ulkay Guió: Yigit Güralp País: Turquia Durada: 124 min Any: 2017 Gènere: Drama històric Interpretació: Çetin Tekindor, Ismail Hacioglu, Kyung-jin Lee, Kim Seol, Ali Atay, Damla Sönmez, Murat Yildirim, Taner Birsel, Cade Carradine, Kim Byoungsoon, Meral Çetinkaya, Johnny Young, Mehmet Esen, Altan Erkekli, Caner Kurtaran, Büsra Develi, Sinem Uslu, Nilgün Kasapbasoglu, Erkan Petekkaya, Burç Kümbetlioglu, Claudia Memory Monroe, Duygu Yetis, Ali Barkin, Esra Dermancioglu, Ilber Gurtunca, Koray Ergun, Toygan Avanoglu, Mine Teber, Kang Yeon Jeong, Halil Kumova, Chaby Han, Mert Hepcan Música: Fahir Atakoglu Fotografia: Jean-Paul Seresin Distribuïdora: Dreams Factory European Estrena a Espanya: 19/07/2019

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en castellà

SINOPSI

Corea, 1950. En una fosca i freda nit enmig de la guerra coreana, el general Süleyman troba una nena sola i abandonada en ple camp de batalla. Commogut per la tendresa de la petita, el general decidirà salvar-la i acollir-la en la seva base militar turca. L’adoptarà com si fos la seva pròpia filla i l’anomenarà Ayla. A poc a poc es crearà una unió difícil de trencar entre tots dos. No obstant això, en acabar la guerra, la brigada turca haurà de tornar al seu país, tot i que Süleyman no es veu capaç d'abandonar aquesta nena.

 

 

 

(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

“Ayla: la hija de la guerra”: la promesa d'un pare

Ja ho deia Bart Simpson: no hi ha guerres bones, excepte la d'Independència (dels Estats Units) i la de les Galàxies. Òbviament no tots acceptaran aquests dos exemples i concebran tot conflicte armat com un dels quatre Genets de l'Apocalipsi. No és estrany. La destrucció i mort que provoquen no han passat desapercebudes per a ningú al llarg de la Història, així com les seves conseqüències un cop arribada la pau. Aquest film tracta la temàtica bèl·lica des d'una perspectiva poc tractada, potser, encara que no del tot original: les ferides que provoca en els soldats i també en els civils. Ayla: la hija de la guerra no té moments èpics però si alguns que faran vessar més d'una llàgrima, encara que no sempre de tristesa.

Basada en una història real, se situa en diversos moments del segle XX i els inicis del XXI. El començament s'ambienta en la Guerra de Corea (1950-1953) i més concretament entre el 1950 i el 1951, explicant la trobada fortuïta d'un suboficial turc (Süleyman) amb una nena sud-coreana òrfena (Ayla). La relació entre tots dos es convertirà en la d'un pare i una filla, comptant amb la complicitat de part del regiment, recordant gairebé La hija del regimento de Donizetti. No obstant això, la retirada del contingent del protagonista plantejarà un problema difícil de solucionar i l’assumirà en el dilema de complir amb els seus deures militars i familiars o de fer-ho amb la nena. Al començament de la cinta ell és un jove enamorat amb una bona vida per davant mentre que ella ha perdut la casa, els pares i tots els que l'envoltaven. El retorn del suboficial al seu país i la situació de la petita ens portaran a una recerca per complir una promesa que no acabarà fins a l'any 2002.

Tractar sobre les amargors de la guerra per als civils no és res original en el cinema i la televisió, ni tan sols quan hi ha un material "real" sobre el qual treballar. Però moltes vegades és la manera de gestionar el guió i els actors el que marca la diferència. En aquest cas podem assistir a una producció sense efectismes o recursos fàcils per provocar emocions en l'espectador. Les morts són escasses, rodades sense centrar-se en imatges sanguinolentes com en altres pel·lícules, així com tampoc es fa servir una banda sonora o plans específics per reafirmar la tristesa de certs moments. El director, Can Ulkay (1964), no sembla buscar la llàgrima fàcil sinó explicar una història on hi haurà espai per a les rialles, la companyonia, la generositat i algunes de les millors qualitats de l'esperit humà.

 

Nacho Monzón – la-fm.es

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: