HASTA QUE LA BODA NOS SEPARE

Direcció: Dani de la Orden Guió: Olatz Arroyo, Eric Navarro, Marta Sánchez País: Espanya Durada: 110 min Any: 2020 Gènere: Comèdia Interpretació: Belén Cuesta, Álex García, Silvia Alonso, Antonio Dechent, Mariam Hernández, Adrián Lastra, Gracia Olayo, Salva Reina, Leo Harlem, Antonio Resines, Malena Alterio, Jordi Sánchez, Ernesto Sevilla, Pilar Calvo Morillas, Juana Cordero, Norberto Trujillo B. Música: Zacarías M. de la Riva Fotografia: Chechu Graf Distribuïdora: A Contracorriente Films Estrena a Espanya: 14/02/2020

No recomanada per a menors de 16 anys
Versió original en castellà

SINOPSI

La Marina és una noia de trenta anys que es guanya la vida organitzant casaments. A diferència dels seus clients, ella gaudeix d'una vida sense lligams ni compromisos, fins que una nit coneix en Carlos, un afer més per a ella i un moment de debilitat per a ell. Perquè ell té parella: l’Alexia, una jove perfecta i amiga d'infància de la Marina. Quan l’Alexia descobreix la targeta de visita de la Marina entre les coses d’en Carlos, ho interpreta com una proposta de matrimoni i diu que sí immediatament.


(FilmAffinity.com)
CRÍTICA

 


Una comèdia catàrtica i hilarant, construïda sobre la base d’una idea molt senzilla,
on la comèdia visual i la dialèctica tenen un veritable romanç

Qui no ha anat alguna vegada a un casament o qualsevol tipus de celebració on la música i l'alcohol hagin tret les coses de control? És precisament això el que fa tan assequible i divertida Hasta que la boda nos separe. Irònicament, encara que la història i el seu tractament se senten molt mexicans, és una adaptació de la cinta russa Kiss Them All! (Gorko!), totes dues involucrant-hi Timur Bekmambetov (director d'Abraham Lincoln: cazador de vampiros i la recent Ben-Hur), fet que parla d'un excel·lent treball de tropicalització, així com d'un clar enteniment de la cultura, el folklore i humor nacionals, amb atzars inclosos.

En la versió dirigida per Santiago Limón, la Maria (Diana Bovio) i el Daniel (Gustavo Egelhaaf) planegen les seves noces, i ella té clar què vol. Si bé a la cinta original es decanten per una celebració europea, la núvia mexicana desitja una cerimònia al costat del mar i a l'estil de La Sirenita. Per a desgràcia seva, el seu padrastre té en ment una cosa més "tradicional" -entengui’s amb poc refinament per als paràmetres de la "princesa"-. Per complir els seus somnis, els protagonistes decideixen organitzar dues festes. Òbviament, la que en el seu cap seria una mil·limètrica planificació cau per la borda i allò es converteix en una bacanal de la qual Bacus se sentiria particularment orgullós.

Hasta que la boda nos separe és una molt grata sorpresa des del seu concepte. Tot el que es veu en pantalla està filmat amb càmera en mà, ja que suposadament el germà del nuvi està enregistrant-ho tot, la qual cosa dona peu a fenomenals picabaralles, desacords, bromes i revelacions que posen el mood de la bogeria a esclatar. Però alhora aquesta tècnica ens fa partícips dels esdeveniments com si fóssim un convidat més. Els personatges constantment trenquen la quarta paret -és a dir, miren directament a la càmera- per fer comentaris mordaços -alguns amb sorna-, burles o per mostrar la seva exasperació, tornant-nos part de cada detall.

No obstant això, a causa d'aquest recurs també hi ha certes complicacions, perquè la presència del germà s'ha de justificar darrere de cada escena i aquest detall es cuida en la major part de la pel·lícula, però hi ha un moment en què inexplicablement està en dos llocs al mateix temps, la qual cosa trenca momentàniament la màgia dels fets. També hi ha incongruències mal justificades sobre el comportament d'alguns personatges davant la càmera -de vegades volen cuidar la seva imatge i en altres escenes són extremadament grollers-.

No obstant això, Santiago Limón -també responsable de l'adaptació del guió- fa un treball excel·lent en la direcció del nombrosíssim elenc que es dona cita en el magne esdeveniment, perquè no són extres que es mantenen asseguts ordenadament a la seva taula. Tots protagonitzen una borratxera caòtica, perfectament coreografiada, on fins i tot Adal Ramones s'interpreta a si mateix; font perfecta per burlar-se de si mateix i altres figures del cinema i la televisió nacionals.

Aquests no són els personatges més brillants del setè art i això els fa divertits -encara més gràcies al desenfrenat consum d'alcohol-, així com identificables per a l'audiència, ja que és senzill reconèixer-se a un mateix o algun conegut a través d'alguna frase o comportament , fins i tot pels tocs d'ironia, sarcasme i farsa que revesteixen un casament mexicà tradicional, i tot el seu arrosset al menú. Hasta que la boda nos separe és una comèdia catàrtica i hilarant, construïda sobre la base d’una idea molt senzilla, on la comèdia visual i la dialèctica tenen un veritable romanç impossible de separar.

Mabel Salinas – Cinepremiere


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: