EL CASO FRITZ BAUER

Títol original: Der Staat gegen Fritz Bauer Direcció: Lars Kraume Guió: Lars Kraume, Olivier Guez País: Alemanya Durada: 105 min Any: 2015 Gènere: Drama Interpretació: Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Dani Levy, Sebastian Blomberg, Laura Tonke, Robert Atzorn, Michael Schenk, Matthias Weidenhöfer, Götz Schubert, Jörg Schüttauf, Cornelia Gröschel, Lilith StangenbergMúsica: Christoph Kaiser, Julian Maas Fotografia: Jens Harant Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 29/4/2016


No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en castellà / Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI

Dotze anys després de la fi de l'era nazi, el que la majoria dels ciutadans alemanys volen és deixar enrere els horrors experimentats. El fiscal general Fritz Bauer (Burghart Klaussner) s'ha compromès amb la detenció d'aquells que van participar en el crim nazi.


En contra dels tribunals alemanys que prefereixen passar pàgina, Bauer investigarà en el parador d'un dels criminals més importants en la guerra nazi, Adolf Eichmann (Michael Schenk). Bauer tractarà de dur el criminal davant la justícia encara que de vegades serà sabotejat per persones involucrades en la política.

(sensacine.com)

 

CRÍTICA

 

Per a estudiosos de la memòria històrica

El cinema alemany continua furgant en les ferides del seu passat històric per seguir extraient valuosos documents al voltant dels quals construir sòlides ficcions. En aquesta ocasió, El caso Fritz Bauer torna a utilitzar un fet real per testimoniar la por i la manca de llibertats que continuava existint durant els anys posteriors a la Segona Guerra Mundial a la restaurada Alemanya. I ho fa a través de la figura d'un jutge, jueu i homosexual, que carregarà amb el pes i la responsabilitat de restablir la justícia al seu país a través de la captura dels criminals de guerra nazis que havien aconseguit escapar de la llei.

El director Lars Kraume construeix un impecable exercici de cinema negre i d'espionatge al voltant de tota una xarxa de conspiracions, secrets, intrigues i interessos polítics tant internacionals com interns que van configurant una atmosfera cada vegada més viciada i opressiva al voltant dels poders ocults i la corrupció ideològica que continuava regint la societat alemanya de postguerra.

Potser som lluny de la poesia tràgica que desprenen els relats de Christian Petzold a l'hora d'apropar-nos als estigmes de l'horror i la culpa, i més a prop de l'academicisme germànic de pel·lícules com La conspiración del silencio (Giulio Ricciarelli, 2014), però la veritat és que El caso Fritz Bauer, en el seu vessant de crònica expositiva i humana, aconsegueix apropar-nos de manera molt precisa a les tortuositats i contradiccions d'un moment històric encara fosc en el qual no existia espai per a la lluita per la consciència i la dignitat moral.

El millor: les sòlides interpretacions.

El pitjor: que la seva impecable factura pugui resultar una mica plana.

Beatriz Martínez i Redacció Fotogramas – fotogramas.es


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: