ALEGRIA, TRISTEZA

Direcció: Ibon Cormenzana Guió: Ibon Cormenzana, Jordi Vallejo País: Espanya Durada: 98 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Roberto Álamo, Maggie Civantos, Claudia Placer, Manuela Vellés, Pedro Casablanc, Carlos Bardem, Andrés Gertrudix Música: Lucas Vidal Fotografia: Albert Pascual Distribuïdora: A Contracorriente Estrena a Espanya: 16/11/2018


No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en castellà

SINOPSI

Marcos (Roberto Álamo), bomber de professió i acostumat a viure situacions límit, rebrà un cop dur que farà que la seva vida faci un gir inesperat. Serà llavors quan patirà un bloqueig que no li permetrà reconèixer les emocions dels altres ni empatitzar amb ells. Aquesta incapacitat no només influeix de forma negativa en la seva família, sinó també en la seva feina. Serà llavors quan recorrerà a una psicòloga anomenada Luna (Manuela Vellés), que iniciarà un tractament per superar aquest xoc. En el camí per tornar a sentir, la seva filla Lola (Claudia Plaer) serà la clau per reconstruir de nou el seu univers.


(Sensacine.com)

CRÍTICA

 

“Alegría, tristeza”: Una història que omple l'espectador d'emocions,
aquestes que ja no sent el protagonista, un Roberto Álamo
en un dels millors treballs de la seva filmografia

A vegades passa que una pel·lícula t'arriba tant que quan surts del cinema només tens ganes d'estar sol, per reflexionar sobre el que has vist, o bé, et remou tant per dins que necessites, per expulsar tota l'emoció que portes dins, trucar a un ésser estimat per telèfon o bé demanar una abraçada a algú que tinguis a prop. En el meu cas, com que vaig anar sol a veure-la al Teatre Lope de Vega, en el marc del Festival de Cinema Europeu de Sevilla, vaig fer servir el comodí de la trucada i de l'abraçada, encara que aquesta va arribar més tard en coincidir al restaurant on estava sopant amb l'equip de la pel·lícula. I aquesta abraçada va ser amb... el mateix Roberto Álamo, a qui vaig donar l’enhorabona i, després d’abraçar-lo, li vaig dir que mereixia nova nominació al Goya per la seva feina en aquest drama que desperta molts sentiments, moltes emocions, aquestes que no percep el seu protagonista després de rebre un dur cop emocional, d'aquests durs, que arriben sense avisar, quan menys t'ho esperes.

D'això tracta Alegría, tristeza, la nova pel·lícula del director i productor Ibon Cormenzana, que torna a la direcció després d’uns quants anys de produir, a través de la seva empresa Arcadia Motion Pictures (Blancanieves, Blackthorn), i torna regalant-nos una història que va calant a poc a poc en l'espectador. Una història que creix gràcies al treball dels seus actors, un incommensurable Roberto Álamo, de Goya, com a mínim es mereix una nominació; un Andrés Gertrudix, brillant, com gairebé sempre, l'orat que ens descobreix un dels petits secrets de la trama; un secret que amaga el personatge de Manuela Vellés, potser massa jove per interpretar el personatge de psicòloga que requereix la història; la nena Claudia Plaer -repeteixo el que he dit en les xarxes socials-, la millor actriu espanyola de la seva generació; un Pedro Casablanc, sempre convincent, encara que el seu personatge sigui un dels menys creïbles del guió; i una Maggie Civantos, que apareix poc, però que amb la seva mirada, amb aquests ulls verds, sempre omple la pantalla.

Alegría, tristesa té diverses seqüències que marquen l'espectador, des de l’"explosió", literalment, que provoca que Marc (Roberto Álamo) acabi internat en un psiquiàtric; fins quan el protagonista obre el seu cor i li explica al seu psicòleg què va desencadenar la seva malaltia; el moment malalt i doctor, quan el primer explica al segon el que aquest desitja tant saber; fins a l'escena final, el punt d'inflexió que torna a activar les emocions, l'empatia pels altres, en el cervell del nostre protagonista. Brutal!

En resum, Ibon Cormenzana, càmera en mà, aconsegueix transmetre'ns les emocions que ja no sent el protagonista de la seva història, guió escrit conjuntament amb Jordi Vallejo, acompanyat d'una excel·lent BSO, obra de Lucas Vidal.



Redacció – Elblogdecineespanol.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: