EN BUSCA DE SUMMERLAND

Títol original: Summerland Direcció i guió: Jessica Swale País: Regne Unit Durada: 99 min Any: 2020 Gènere: Drama, anys 40 Interpretació: Gemma Arterton, Gugu Mbatha-Raw, Penelope Wilton, Tom Courtenay, Bernardo Santos, Dixie Egerickx, Sally Scott, Lucas Bond, Joshua Riley, Dominic McGreevy, David Ajao... Música: Volker Bertelmann Fotografia: Laurie Rose Distribuïdora: Vertice Cine Estrena a Espanya: 11/09/2020

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en espanyol

SINOPSI

A Anglaterra, durant la Segona Guerra Mundial, molts nens són evacuats de les ciutats i enviats a petits pobles amb famílies que temporalment es fan càrrec d'ells. Quan en Frank (Lluc Bond), un d'aquests nens, arriba a casa de l’Alice (Gemma Arterton), una escriptora solitària turmentada per una història d'amor del passat, ella es resisteix a acceptar-lo. No obstant això, a poc a poc, en anar-se coneixent, la innocència i curiositat d’en Frank fan que l’Alice obri el seu cor, desbloquejant records i sentiments que creia oblidats..

(FilmAffinity)

CRÍTICA

Lluminós romanç en un idíl·lic camp anglès

Dones que viuen soles amb gats. És el resum dels mites i llegendes que el personatge de Gemma Arterton, Miss Lamb, estudia en aquest assolellat drama romàntic anglès. Ella és també una dona que viu sola en una casa de camp davant dels penya-segats de Kent. Només li falten els gats. Però viure sola en els anys 40 era suficient ja per ser mirada amb estranyesa, burlada pels nens, temuda, acusada de bruixa, d'espia, de nazi. Com les dones del folklore, verges o seductores, culpables sempre d'alguna cosa només per ser dones independents. El més interessant d’En busca de Summerland és tot aquest fons de reivindicació de la figura femenina en la literatura i en la realitat. És, a més, una reflexió també sobre l'origen de les històries, sobre la fantasia i la màgia que les acaben convertint en reals de tant escoltar-les i llegir-les.

La mateixa pel·lícula, debut de la directora de teatre Jessica Swale, tendeix més a una visió idealista i fantasiosa de la realitat que retrata: en un camp anglès, durant la Segona Guerra Mundial, sense cap mena de bel·licisme. Una història d'amor triomfant i amb dones com a protagonistes (Arterton i Gugu Mbatha-Raw), per variar. Una mirada sobre la maternitat buscada i la maternitat trobada. Encara que, una mica previsible, un romanç lluminós i agraït de veure en aquests temps en què va bé recuperar la màgia de les històries.

Irene Crespo – cinemania.20minutos.es

 

Per a exploradors de paradisos imaginaris amb consciència social

Aquest càlid i una mica càndid debut comparteix amb la menor El secreto de las abejas l'apel·lació a la màgia i als valors d'una cultura precristiana amb vista a elaborar una faula pagana en pro de la tolerància. Mentre que la pel·lícula de Jankel no aconseguia aixecar el vol més enllà de la seva formulació, En busca de Summerland supera les convencions del seu guió gràcies a una acurada realització, atenta al detall i a l'atmosfera, a la personalitat de cada pla i seqüència, i sobretot, a un eficaç treball amb un elenc impecable. Sobre el terme Summerland, lloc imaginari de la mitologia Wicca que apareixeria per primera vegada en l'obra de Scott Cunningham, la directora i guionista Jessica Swale articula un personal i res sermonari manifest que, això sí, reincideix en aquesta estranya aliança entre la causa LGTBIQ+ i la filosofia New Age. Convé valorar una honestedat i neteja expositiva que evoca el record d'autors tristament semioblidats com Richard Benjamin (Mi año favorito) o ​​John Duigan (Sirenas, Innocencia rebelde), els quals haurien aplaudit les virtuts d'aquesta aventura imperfecta i íntima que aconsegueix sobreposar-se a l'etiqueta de cinema compromès, necessari i, bàsicament, bonic.

El millor: Gemma Arterton, sempre per sobre de les seves pel·lícules.

El pitjor: el limitat interès de la narració.

Pablo Vázquez - fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: