FALLING

Direcció i guió: Viggo Mortensen Països: Canada, Regne Unit Durada: 112 min Any: 2020 Gènere: Drama | Vellesa. Família. Alzheimer Interpretació: Lance Henriksen, Viggo Mortensen, Terry Chen, Sverrir Gudnason, Hannah Gross, Laura Linney, David Cronenberg,  Bo Martyn, Ella Jonas Farlinger, Etienne Kellici, Carina Battrick, William Healy, Bracken Burns, Taylor Belle Puterman, Gabby Velis, Grady McKenzie, Piers Bijvoet, Ava Kozelj, Noah Davis Música: Viggo Mortensen Fotografia: Marcel Zyskind Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 02/10/2020

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en castellà

SINOPSI

John Petersen (Viggo Mortensen) viu amb el seu xicot Eric (Terry Chen) i la filla adoptiva de tots dos al sud de Califòrnia. El seu pare Willis (Lance Henriksen), un granger tradicional i conservador de 80 anys, decideix viatjar a Los Angeles i quedar-se a casa del John mentre busca el lloc idoni per jubilar-se. Un cop tots junts, dos mons molt diferents topen. En Willis mostra senyals d'estar perdent el seny, i la seva peculiar forma de ser, tan divertida com danyosa per a alguns membres de la família, treu a la llum ferides del passat i d'anys de desconfiança entre els qui l’envolten.

(FilmAffinity)

CRÍTICA

2020.09.18 - El debut com a director de Viggo Mortensen es projecta a Sant Sebastià, on l'actor i ara cineasta rep un premi Donostia a la seva carrera

Falling, que havia estat etiquetada per la Selecció Oficial de Canes 2020 i ha format part de la selecció del Festival Internacional de Cinema de Toronto, aterra ara al Festival de Cinema de Sant Sebastià, on es presenta en una projecció especial en honor al seu director, escriptor, actor i compositor, Viggo Mortensen, que rep el premi Donostia a la trajectòria. I és precisament per la seva carrera com a actor, ja que ha treballat amb Jane Campion, Lisandro Alonso, Peter Jackson i David Cronenberg (que fa un petit cameo a Falling), que el seu debut com a director desperta tant interès.

Falling segueix la problemàtica relació entre un pare rondinaire i el seu intimidat fill. Està explicada a través de múltiples flashbacks, ja que la tumultuosa història familiar sorgeix quan la memòria del pare, agonitzant, comença a esvair-se. És una història d'emocions reprimides narrades en un to elegíac. El pare, Willis, és interpretat per Lance Henriksen als 75 anys i per l'actor Sverrir Gudnason, de Borg / McEnroe, entre els 23 i els 43 anys. El fill, John, és interpretat per Mortensen, de 50 anys, i per cinc actors joves fins als 16 anys. Les primeres paraules del diàleg, el dia que en John neix, configuren el pensament deformat que turmenta en Willis: "Sento haver-te portat a aquest món, podries morir".

En Willis és racista, homòfob i misogin. I probablement són les seves millors virtuts. La seva masculinitat tòxica arriba a ser insuportable quan maltracta la mare d’en John, Gwen (Hannah Gross), la seva xicota, Jill (Bracken Burns), o la seva filla, Sarah (interpretada per Laura Linney en una escena crucial durant un sopar a Los Angeles). La mala relació entre el pare i la filla és el motiu pel qual en John és l'única persona que se sent responsable del seu pare, tot i el racisme i l'homofòbia d’en Willis cap al marit d’en John, Eric (Terry Chen). Sempre és descoratjador veure com els pares arruïnen els somnis dels seus fills, però Falling també conté una mica d'alegria, ja que hi ha supervivència i evolució, encara que els fills hagin de mudar-se a milers de quilòmetres d'Illinois per trobar la pau.

El primer record significatiu estableix en John com un ànec mort. No serà l'única vegada que els animals es facin servir amb un valor metafòric. Mortensen també ens fa saber en quin any s'estan desenvolupant els esdeveniments mitjançant la política: en una part s'esmenta la Crisi dels Míssils i hi ha una fotografia d'Obama a la nevera d’en John i l’Eric. Mentre la infància d’en John segueix la mateixa trajectòria que Betty i Don Draper a Mad Men, la seva filla, Monica (Gabby Velis), està creixent amb honestedat i obertura, i l’Eric sembla ser-ne el responsable.

Si bé és cert que Falling és tan implacable en la seva descripció negativa d’en Willis que pot semblar monòtona, no és una crítica, ja que Mortensen vol transmetre el terror que senten els que envolten en Willis. Les actuacions són sòlides i Mortensen es manté al cim, tot i que tota la feina que fa darrere de la càmera té un toc de Clint Eastwood.

Kaleem Aftab - cineuropa.org


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: