TERRA DE TELERS

Direcció: Joan Frank Charansonne Guió: Joan Frank Charansonne, Alba López País: Espanya Durada: 118 min Any: 2020 Gènere: Drama Interpretació: Ramón Godino, Alba López, Montse Ribadellas, Angelina Llongueras, Queralt Albinyana, Joan Massotkleiner, Miquel Sitjar, Jaume Montané, Aleix Rengel, Jordi Pessarodona, Elena Codó, Sònia Guimerà, Eduard Alejandre, Jordi Reverté, Joan Frank Charansonnet, Laia Díaz, Júlia Cano, Marc Comabella, Ricard Balada, Jaume Najarro, Bernat Costa, Albert Nualart, Blanca Martínez, Albert Padrós, Albert Tallet, Joan Enric Carreras, Alain Chipot Música: Marcús Jgr Fotografia: Joan Babiloni, Pau Carreté, Joan Frank Charansonnet Estrena a Espanya: 11/12/2020

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en català

SINOPSI

La Julieta (1923), una nena de sis anys, arriba amb la seva família al lloc on es desenvoluparà la seva nova vida, sobre un carro i amb un bagul com a únic equipatge. Els records d'una infància feliç, marcats per la industrialització, l'ànima d'una nena que es converteix en dona i la duresa de la guerra fins a la caiguda de la dictadura, acompanyaran l'espectador durant més de 60 anys mostrant-li tots els camins que el destí l'ofereix. Finalment els seus ulls madurs i savis es tancaran en l'únic lloc que ha conegut: la seva estimada colònia.

(FilmAffinity)

 CRÍTICA

La nostra història industrial a “Terra de telers”

[...]
El nou projecte del director de Pàtria i Doctrina repassa una part molt important de la història de Catalunya: el pas de la misèria del camp a la industrialització. Per fer-ho recrea la vida en una colònia industrial en una trama que ens farà passejar per la història des del temps de la República fins al tancament de les fàbriques als anys 80. La pel·lícula, a més, compta també amb la participació de TV3.

Una fotografia del segle XX

Amb aquesta pel·lícula Charansonnet ret tribut a una generació de treballadors que van forjar les bases del país en el qual vivim actualment. “Estic molt orgullós de poder ensenyar aquest primer tastet d’una pel·lícula que homenatja totes aquelles persones que, vingudes d’arreu de Catalunya i Espanya, varen aixecar el nostre estimat país amb el seu esforç i treball contribuint a la industrialització. Terra de telers es un camí màgic i poètic de la vida de dues germanes i de tots els habitants d’una colònia industrial als peus del Llobregat, en aquest cas ubicada a la Catalunya Central”.

De la mateixa manera, destaca la importància de l’estètica nostàlgica del film, un dels punts centrals d’aquest projecte i del viatge al passat que proposa. “Estem molt il·lusionats amb el resultat! Crec que la direcció de fotografia i el color final, obra de Joan Babiloni i del debutant Pau Carreté, són de gran nivell”. Una altra de les novetats és la poètica i nostàlgica banda sonora que anirà a càrrec d’un mestre de la música com es Marcús Jgr (Incerta Glòria, Born a King). També forma part de l’equip en producció associada i en el muntatge el director i productor Marc Carreté (Asmodexia, After de lethargy). Per altra banda el tema final dels crèdits està compost pel cantautor Xarim Aresté. “Per a mi és un honor comptar amb aquest gran equip de professionals que poden fer encara molt més grans totes les imatges que tenim”, puntualitza el director.

El rodatge de Terra de telers va durar un any sencer en diferents estacions anuals per donar més credibilitat als 60 anys que passen des de l’inici de la cinta fins al final en un període que va de 1921 a 1980). Produïda amb capital privat per part de Patchouli Films (Victor Perxachs i Joan Frank Charansonnet) va rebre un cop de mà també de la ciutadania catalana culminant amb èxit una campanya de micromecenatge a la plataforma Verkami.

Passejant pel segle XX

El film comença l’any 1921. La Julieta i la Blanca són dues nenes que arriben juntament amb la seva família a la que serà la seva nova vida. Damunt d’un carro i amb un bagul com a únic equipatge, escolten amb atenció el que el pare els ha repetit mil vegades “Tot això ho faig per a vosaltres, no ho oblideu mai”. La vida a colònia és tot un món per descobrir: els veïns, els telers, el riu, l’escola, la xarranca, els primers fotogrames d’un cinema es barregen entre roba, tela i una vida on llar i feina sovint són una mateixa realitat. Un món ple de gent que, de mica en mica, se’n va a fer fortuna al poble.

 [...]

JR Armadàs – elcinefil.cat

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: