VIVA LA LIBERTÀ
Direcció: Roberto Andò País: Itàlia Any: 2013 Durada: 94 min Gènere: Comèdia dramàtica Intèrprets: Toni Servillo (Enrico Oliveri / Giovanni Ernani), Valerio Mastandrea (Andrea Bottini), Valeria Bruni Tedeschi (Danielle), Michela Cescon (Anna), Anna Bonaiuto (Evelina), Gianrico Tedeschi (Furlan), Eric Nguyen (Mung), Andrea Renzi (De Bellis), Judith Davis (Mara) Guió: Roberto Andò i Angelo Pasquini; basat en la novel·la de Roberto Andò Producció: Angelo Barbagallo Fotografia: Maurizio Calvesi Muntatge: Clelio Benevento Disseny de producció: Giovanni Carluccio Vestuari: Lina Nerli Taviani Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Itàlia: 14/2/2013 Estrena a Espanya: 21/5/2014



Qualificació per edats: Apta per a tots els públics
DO en castellà i VO SUBT en castellà
 
SINOPSI

En plena crisi política i de valors, Enrico Oliveri, secretari general del principal partit de l'oposició italiana, decideix desaparèixer. El seu desesperat assistent, per sortir de la dificultat i a punt de perdre la credibilitat, decideix substituir-lo pel seu germà bessó, un filòsof bipolar acabat de sortir del psiquiàtric. Una autèntica bogeria que es tornarà encert quan l'electorat torni a veure en Enrico una opció real. Tot això serà degut a un llenguatge diferent i irònic, que posarà novament el fictici Enrico en el punt àlgid.

labutaca.net
CRÍTICA

La demència que il·lusiona


Viva la libertà” és aquesta somiada pel·lícula política que, un dia, algú s'atrevirà a fer i a produir a Espanya

I si un filòsof acabat de sortir del psiquiàtric fos la gran solució de la política i el poble italians... La premissa, de pur dement, és un canó: de força emocional, d'argumentació intel·lectual, d'il·lusionisme còmic. I fins a aquests tres territoris, tan distants en aparença, potser tan propers en la realitat, ha arribat Roberto Andó amb Viva la libertà, adaptació de la seva pròpia novel·la, en la qual torna a jugar (i vet aquí l'únic recel una mica gastat d'una, d'altra banda, excel·lent pel·lícula) amb el recurs del mandatari caigut en desgràcia i a qui el seu propi doble supera en credibilitat, encert i eficàcia. A sobre, Toni Servillo, etern Jep Gambardella, per partida doble: com l’apocat i servil polític de partit, gris i criticat, i com el seu estrambòtic germà bessó, brillant en la seva bogeria que no és sinó seny.

En format de farsa, en la qual se succeeixen els elements burlescos aparentment inversemblants, però en la qual sempre es manté una meravellosa quota de credibilitat, la pel·lícula apel·la a la consciència de la gent mentre denigra els habituals aparells de partit, les lluites que poc tenen a veure amb la ideologia i sí molt amb l'ego i el maneig de poder. Servillo torna a fer un festí interpretatiu amb dos papers molt diferents, amb els quals aconsegueix que, al cap de cinc minuts, haguem oblidat el seu Gambardella de La gran belleza, i, al costat d'ell, el gran personatge tapat de la funció: l'admirable mà dreta del líder, veritable artista del quadrilàter polític, de les idees i de la intel·lectualitat veritable, que, per la seva falta de carisma i el seu físic anodí, està condemnat a ser el segon que no es veu, però que manega els fils. Un joc en el qual, encara que s'intueix, és protagonista "l'esquerra italiana", per molt que només es verbalitzi una vegada.

Amb un punt de partida semblant a Habemus Papam (Nanni Moretti, 2011), en el qual la por escènica paralitza un polític (el Papa també ho és) fins a la seva fugida literal, Viva la libertà és aquesta somiada pel·lícula política que, un dia, algú s'atrevirà a fer i a produir a Espanya.


Javier Ocaña, elpais.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: