MARTIN EDEN

Direcció: Pietro Marcello Guió: Maurizio Braucci, Pietro Marcello (novel·la: Jack London) País: Itàlia Durada: 128 min Any: 2019 Gènere: Drama Interpretació: Luca Marinelli, Carlo Cecchi, Jessica Cressy, Denise Sardisco, Vincenzo Nemolato, Carmen Pommella, Autilia Ranieri, Marco Leonardi, Savino Paparella, Elisabetta Valgoi, Pietro Ragusa, Giustiniano Alpi, Anna Patierno, Vincenza Modica, Gaetano Bruno, Maurizio Donadoni, Chiara Francini, Aniello Arena, Giuseppe Iuliano, Peppe Maggio, Franco Pinelli, Lana Vlady, Diego Sepe, Sergio Longobardi, Giordano Bruno Guerri Música: Marco Messina, Sacha Ricci Fotografia: Alessandro Abate, Francesco Di Giacomo Distribuïdora: Wanda Vision Estrena a Espanya: 18/12/2020

No recomanada per a menors de 7 anys

Doblada en castellà i Versió original subtitulada en castellà

SINOPSI

Martin Eden és un noi de poble que es guanya la vida treballant com a mariner. Un dia, en Martin aconsegueix salvar la vida d'Arthur Morse, un jove de classe alta que viu a San Francisco. Com a agraïment, l’Arthur convida en Martin a casa seva i, a poc a poc, el va introduint en el seu propi estil de vida. El jove veu això com una oportunitat per convertir-se, finalment, en escriptor i tracta d'aprofitar al màxim el temps entre luxes. En Martin rebrà un impuls inesperat quan conegui la Ruth, una jove de la qual s'enamora a l'instant.

(FilmAffinity)



CRÍTICA

Per a espectadors àvids d'obres mestres contemporànies.

Resulta una tasca gairebé impossible expressar en unes línies la grandesa d'una obra tan monumental com Martin Eden. Són tants els significats que té, tantes les capes expressives a què recorre, tanta la força dels seus personatges, que només es pot dir que el seu director, Pietro Marcello, ha aconseguit el mestratge sense perdre gens de la seva identitat, component una pel·lícula inabastable en la qual s'integra tota la seva personalitat creativa per transformar el relat històric hegemònic en una odissea abstracta que es converteix en una profunda reflexió sobre l'individu i el seu lloc en un món ple de contínues transformacions que acaba devorant-ho tot per complet.

London a Nàpols

Marcello parteix de la novel·la homònima de Jack London per ubicar el seu antiheroi a la ciutat de Nàpols i traçar a través de la seva figura tràgica un ambiciós fresc de tot el període convuls del Novecento des d'un punt de vista tant ideològic, filosòfic com social que ens porta per un viatge de transformació en el qual batega l'afany de coneixement, el sentiment de fracàs, la pèrdua de la identitat i la ràbia existencial. Així, acompanyarem el mariner pobre i ingenu que encarna el volcànic Luca Marinelli en la seva travessia per aconseguir el somni de ser escriptor per merèixer l'amor d'aquest ideal de perfecció que representa la burgesa Elena. Pel camí trobarà la humiliació i la incomprensió, fins que aconsegueixi un reconeixement tardà i agònic que l'enfrontarà a la certesa d'haver-se traït a si mateix.

Entre el símbol i el record

La proposta de Marcello és captivadora i absorbent des dels primers compassos, barrejant la narració convencional amb els arxius documentals que s'incorporen en el continu seqüencial i que arriben a una dimensió profundament simbòlica i evocadora. A Martin Eden semblen integrar-se tots els corrents que ens porten del cinema mut a les avantguardes, passant pel Neorealisme i la Nouvelle Vague, el llegat de Pasolini o Visconti, en un exercici de profunda llibertat que serveix de pont entre allò popular i allò experimental, entre Debussy i la música electrònica, entre Nietzsche i la cultura del narcisisme.

Martin Eden és a més una pel·lícula que reivindica el cinema com a experiència estètica, però també com a vehicle humanista per parlar de temes tan contemporanis com l'èxit i el fracàs, les revolucions íntimes i col·lectives, l'idealisme i la decepció.

El millor: El tàndem Marcello-Marinelli.

El pitjor: Que, com passava en la novel·la, el final segueixi generant incomprensió.


Beatriz Martínez – fotogramas.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: