CAÇADORS DE BRUIXES

Títol original: Zlogonje  Títol internacional: The Witch Hunters Direcció:  Rasko Miljkovic Guió:  Milos Kreckovic, Marko Manojlovic, Ivan Stancic (novel·la: Jasminka Petrovic) País:  Sèrbia Durada: 90 min Any: 2018 Gènere: Cinema familiar, drama Interpretació: Mihajlo Milavic, Silma Mahmuti, Jelena Djokic, Bojan Zirovic, Dubravka Kovjanic, Jelena Jovanova, Olga Odanovic, Milutin Milosevic, Stela Cetkovic, Milena Predic, Mateja Popovic, Vaja Dujovic Música:  Nevena Glusica Fotografia:  Miksa Andjelic Distribuïdora: Javier Garcia Puerto Estrena a Espanya: 22/01/2021

Apta per a tots els públics

Doblada en català

SINOPSI

El jove de 10 anys Jovan va néixer amb una paràlisi cerebral parcial. Tímid, conscient de si mateix però amb pocs amics, el seu lloc preferit per fugir és la seva pròpia imaginació. Allà imagina ser un superheroi que no està limitat pel seu cos. La seva vida fa un canvi radical quan una nova noia arriba a la seva classe: la Milica. Desvergonyida i sense res a amagar, en Jovan no es pensa dues vegades la possibilitat d’ajudar-la a fer que el seu pare s'alliberi de la seva nova parella. La seva nova amiga està convençuda que la dona del seu pare és una bruixa que l’ha sotmès a un encanteri, i a més aporta tota classe de proves per donar fe d'això. Amb el pas el temps tots dos desenvolupen un pla que porta en Jovan a gaudir per primera vegada de la seva vida i a superar moltes de les inseguretats que l'han perseguit des que va néixer.

(FilmAffinity)CRÍTICA


31.05.2018 - L'atractiva i aconseguida pel·lícula per a nens de Raško Miljkovic es projecta als Festivals de Cinema de Zlín i de Transilvània

El primer llargmetratge del cineasta serbi Raško Miljkovic, The Witch Hunters, és un treball extraordinàriament aconseguit, sobretot per a un debutant. Aquesta pel·lícula per a nens és una d'aquestes infreqüents aportacions de cinema balcànic que captiva els nens i és prou divertida per als pares, amb una clara vena artística, a més d'una emocionant història d'aventures. Així mateix, se situa en un entorn urbà i té... un superheroi. Després de la seva estrena mundial al TIFF Kids a Toronto, on va recollir el Premi del Jurat Jove a Millor Pel·lícula, ara es projecta en concurs al Festival de Cinema de Zlín, i també en el programa EducaTIFF del Festival Internacional de Cinema de Transilvània.

Als seus 10 anys, en Jovan (Mihajlo Milavić) té paràlisi cerebral parcial, i els seus atents pares de classe mitjana alta (interpretats per Jelena Djokic i Bojan Žirović) fan tot el que poden per ajudar-lo a portar una vida el més normal possible. Com a la majoria de nens, al Jovan li encanten els superherois, i n’ha creat un per a si mateix: Shade, un guerrer de capa blava que lluita contra la injustícia. Fins i tot, amb ajuda de la seva mare, ha construït un gran model del que anomena Shade City, on s'imagina a si mateix lluitant contra el crim, corrent i volant, mentre que a la vida real li costa caminar, i pujar les escales requereix molt i dolorós exercici.

Un dia, arriba la Milica (Silma Mahmuti), una nova companya de classe, i tots dos no triguen a fer-se amics, gràcies a la iniciativa de la nena. No obstant això, la Milica s'enfronta a un problema diferent: els seus pares estan passant per una separació, i això és degut a una bruixa molt malvada.

Per descomptat, "la bruixa" és com l'àvia de la Milica anomena l'amant del seu gendre mentre renya la seva filla per les decisions de la seva vida. Però la nena s'ha pres aquest sobrenom de forma literal, i ha trobat proves d'això: aquesta senyora està donant al seu pare pocions i herbes màgiques, i posant el seu cos en postures antinaturals. La manera en què Djordje Marković ha editat la pel·lícula ens mostra immediatament que només es tracta d'una dona saludable de la Nova Era -les pocions són liquats de fruita, i les posicions corporals són exercicis de ioga.

Així doncs, en Jovan i la Milica s'uneixen per alliberar el pare de la nena de les urpes d'aquests encanteris, perquè deuen haver-lo embruixat -si un només s'enamora un cop a la vida, raonen els nens, llavors això és antinatural!

El concepte de The Witch Hunters ha estat meticulosament dissenyat i ben concebut, amb una direcció acurada però no severa, i que es beneficia de les interpretacions dels nens. No és exactament una actuació infantil en el sentit estricte de la paraula; més aviat, la jovialitat i els jocs fingits d'aquests li venen a la història com anell al dit, tant en el món de la seva imaginació com en l'estructura màgica que ells mateixos han conjurat.

Algunes seqüències, amb imatges generades per ordinador d’en Jovan com a Shade, volant i lluitant contra enemics, han estat executades de forma impressionant, amb estil i en la seva justa mesura, per no restar gens de la inversió emocional en els personatges.


Vladan Petkovic – cineuropa.org  

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: