TANT DE BO ET MORIS :-)

Títol original: Direcció i guió: Mihály Schwechtje País: Hongria Durada: 103 min Any: 2018 Gènere: Drama Interpretació: Szilvia Herr, Kristóf Vajda, Csaba Polgár, Olívia Csúcs, Schell Judit, Dávid Rácz, Judit Lénárt, Róbert Kardos, Pál Mácsai Música: Péter Bernáth, Balázs Szabadi Fotografia: Máté Herbai Distribuïdora: El Sur Films Estrena a Espanya: 29/01/2021

No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en català

SINOPSI

L’Eszter és una noia insegura de 16 anys que està enamorada en secret del seu professor d'anglès, mentre que el seu company de classe Peter està desesperançadament enamorat d'ella. Un dia, el professor anuncia que deixarà el col·legi per anar-se a Londres. El mateix dia, l’Eszter rep un especial missatge de comiat del professor. És la porta d'entrada a un affair on line de conseqüències inesperades. Adolescents, desig, inseguretat, hormones, frustracions i xarxes socials formen un còctel que s'ha agitat de diverses maneres en els últims anys, no sempre amb resultats satisfactoris. Un inici de l'edat adulta que esdevé en thriller amb les eines narratives de la més contemporània tècnica de la multipantalla.

(Sensacine)



CRÍTICA

Atlàntida Film Fest 2019 “Tant de bo et moris :-)”,
un pervers ‘thriller’ que mostra sense embuts les misèries de la nova generació

De tant en tant, Hongria ens recorda que saben perfectament de què va això del cinema. Béla Tarr, István Szabó, György Pálfi o el mateix Nimród Antal són aquí per recordar-nos que no només són capaços de fer propostes purament artístiques. Tant de bo et moris :-), la primera pel·lícula de Mihály Schwechtje, és una refrescant però molt fosca dissecció del xoc de realitats, físiques i virtuals, dels joves d'avui.

Realitats virtuals

Si per alguna cosa aposta l’Atlàntida Film Fest és per les noves visions. Pel nou cinema. Per noves formes d'explicar històries en nous i inesperats llocs. Schwechtje, director i guionista, l’encerta de ple amb el seu gèlid, però proper retrat de les misèries juvenils en aquest segle XXI, on els joves no tenen res a veure amb els de la nostra generació i on la reputació es valora en funció dels likes i les reaccions que tinguis a les xarxes.

Com és habitual en sèries com Black Mirror, aquí els personatges són incapaços de desenganxar-se dels seus sistemes, gairebé un apèndix més dels seus cossos, però al contrari del que succeeix i com s’esdevé en la creació de Charlie Brooker, aquí no hi ha distòpia que valgui: Això és la crua realitat.

L’Eszter (l’aclaparadora Szilvia Herr) és una noia insegura de 16 anys que està enamorada en secret del seu professor d'anglès, mentre el seu company de classe Peter està perdudament enamorat d'ella. Un dia el professor anuncia que deixa l'escola per mudar-se a Londres, i l’Eszter rep un missatge de comiat del professor força especial. Així comencen un affair on line de conseqüències inesperades.

Tots els teus secrets

El que sembla ser un coming-of-age de manual aviat adquireix un to molt més lúgubre i, per què no dir-ho, interessant. Aquí poc importa el trànsit cap a la maduresa, perquè quan la trama canvia radicalment de to i punt de vista, la pel·lícula demostra tot el seu potencial.

Envoltada de joves actors amb un futur formidable, com Kristóf Vajda, la gran revelació de la pel·lícula, o Dávid Rácz, tots ells debutants, el personatge de Herr anirà coneixent una dura realitat que, malgrat tot, mai es mostrarà davant seu en tota la seva esplendor, i provocarà no poques fatalitats.

Lluites de poder realistes, abusos i assetjaments, gent tòxica real i, de regal, una malaltissa volta de rosca que aconsegueix que l'experiència resulti encara més poderosa. Aquests que ja ens diuen senyor o senyora a la cua del supermercat, quin perill tenen. Qui necessita Skynet si tenim xarxes socials.


Kiko Vega – espinof.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: