LA MALA VERDAD

Direcció: Miguel Angel Rocca Guió: Miguel Angel Rocca, Maximiliano González País: Argentina Durada: 92 min Any: 2010 Gènere: Drama Interpretació: Alberto de Mendoza, Ailen Guerrero, Malena Solda, Carlos Belloso, Norman Briski, Analía Couceyro, Cecilia Rossetto, Mario Alarcón, Jimena La Torre, Conrado Valenzuela, Max Berliner Música: Osvaldo Montes Fotografia: Sebastián Gallo Distribuïdora: Film Buró Estrena a Espanya: 15/07/2016

No recomanada per a menors de 12 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

A La mala verdad, el director Miguel Ángel Rocca tracta el tema del maltractament infantil des de l'amarga mirada d'una nena aterrida que pateix en silenci. La protagonista és la Bàrbara (Ailen Guerrero), una noia de deu anys bastant diferent de les altres que viu amb la seva mare (Analía Couceyro, La rabia) i el seu avi (Alberto de Mendoza, Cleopatra). Mentre els seus companys d'escola juguen i riuen, la Bàrbara, entristida, planeja escapar-se amb el seu millor amic, en Matías. La seva falta de concentració, la seva estranya conducta i la seva espantadissa reacció davant de qualsevol manifestació de violència, posen en alerta la Sara, la psicòloga de l'escola, que sospita que alguna cosa no va bé i comença a estudiar el comportament de la nena. Les sessions amb la psicòloga revelaran la veritable causa del problema: la seva família.


La mentida, els secrets i la incapacitat de perdonar són les claus d'aquest drama familiar en què els silencis parlen per si sols.

(Sensacine)



CRÍTICA

Alberto de Mendoza protagonitza aquest film sobre els foscos secrets d'una família

Secrets i mentides poden instal·lar-se en una família i fer esclatar la quotidianitat cap a un fatal desenllaç. En una d'aquestes llars hi viuen la petita Bárbara; la seva mare, la Laura, i el seu avi Ernesto. L'home és d'aparença formal i posseeix un autoritarisme que cau sobre la resta de la seva família, i sobretot de la Bárbara, una nena d'aspecte trist amb poca concentració en la seva tasca escolar i sempre temorosa davant de qualsevol situació de violència. Poc és el que pot fer la submisa Laura perquè la seva filla desperti d'aquest micromon que sembla atabalar-la. No obstant això, les actituds de la nena no passaran desapercebudes per a la seva mestra i, sobretot, per la Sara, la psicopedagoga de l'escola, qui tractarà de desxifrar aquest misteri que diàriament s'observa en la Bárbara.

La història girarà constantment al voltant d'aquests personatges, però se centrarà en la Bárbara, que en els seus dibuixos repeteix sistemàticament la figura d'una nena que va perdent el seu rostre. Quin és el motiu de la seva conducta? Per què sent un profund rebuig quan algun home vol acariciar-li tendrament el cap? Quins sinistres fantasmes ronden per la seva habitació? Aquestes i altres són les preguntes que inquieten la Sara. El director i coguionista Miguel Angel Rocca va saber insuflar a la laberíntica trama una gran subtilesa i dotar aquest entramat d'un aire de misteri.

A poc a poc les xerrades entre la Bárbara i la Sara començaran a revelar la fosca veritat que s'amaga dins d'aquesta família. Alberto de Mendoza, en el paper d’aquest avi de mirada altiva, fa un molt bon treball de composició, mentre que les interpretacions de Malena Solda, de Carlos Belloso, d'Analía Couceyro i de Norman Briski apuntalen eficaçment l'anècdota. Però sens dubte és el treball de la nena Ailen Guerrero el que sobresurt en aquesta troca que permet una gran diversitat de comprensions, i això fa, per moments, que el film sigui un producte de gens fàcil digestió. Impecable en la seva fotografia i en la seva música, La mala verdad és, sens dubte, un film per pensar-lo amb calma i per radiografiar-lo amb els ulls de l'ànima.

 

Adolfo C. Martínez – lanacion.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: