EN TIEMPOS DE LUZ MENGUANTE

Títol original: In zeiten des abnehmenden lichts Direcció: Matti Geschonneck Guió: Wolfgang Kohlhaase (novel·la: Eugen Ruge) País: Alemanya Durada: 101 min Any: 2017 Gènere: Comèdia dramàtica  Interpretació: Bruno Ganz, Alexander Fehling, Sylvester Groth, Pit Bukowski, Evgenia Dodina, Stephan Grossmann, Jean Denis Römer, Hildegard Schmahl, Sophie Pfennigstorf Fotografia: Hannes Hubach Distribuïdora: Surtsey Films Estrena a Espanya: 29/4/2018

No recomanada per a menors de 7 anys
Doblada en espanyol / Versió original en alemany subtitulada en espanyol

 

SINOPSI

República Democràtica Alemanya, tardor de 1989. Wilhelm Powileit (Bruno Ganz) és un alt comandament del Partit Comunista de la RDA, que celebra el seu 90 aniversari envoltat de família, veïns i antics companys del partit. Tothom entrega flors i fa discursos com si no hi hagués res de nou al món exterior, però a l'Alemanya Oriental de finals dels vuitanta tot està canviant. En Kurt, el fill del Wilhelm, no s'atreveix a dir al seu pare que el seu net Sascha, el seu ullet dret, acaba de desertar a l’Alemanya Occidental. Basada en la novel·la autobiogràfica d'Eugen Rouge.

(Sensacine)



CRÍTICA

La Història en la intimitat

Tragèdia amb espurnes de paradoxal humor amb Bruno Ganz al centre d'aquest retaule coral

El títol no pot ser més eloqüent pel que fa al moment històric en què transcorre el relat: 1989, a la República Democràtica Alemanya, poc abans de l'enfonsament de l’URSS i la caiguda del Mur de Berlín. El 90 aniversari d'un important dirigent del Partit Comunista és el pretext perfecte per fer un retrat d'aquest instant crític en què la majoria aspira a passar a l'altra banda, mentre que els representants d'aquest règim decadent s'entesten a mantenir la rigidesa hipòcrita sobre la qual se sustenta.

Bruno Ganz brilla al centre d'aquest retaule coral que transcorre en uns pocs decorats interiors, ple d'imatges metafòriques que sintetitzen l'esperit del moment, la desesperació d'uns i el tancament d'altres, i recapitulen a la perfecció la història recent d'Alemanya, des del nazisme fins als preliminars de la reunificació. Una tragèdia amb espurnes de paradoxal humor que exemplifica com un país pot assumir el seu passat més conflictiu utilitzant la pantalla com a mirall.

+ El caràcter il·lustratiu que reflecteix la complexitat de la Història des d'una perspectiva familiar.

- L'escassa repercussió que aconsegueixen títols similars a aquest per la seva qualitat i pel seu interès.



Alberto Bermejo – elmundo.es

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: