LA ÚLTIMA PRIMAVERA

Direcció: Isabel Lamberti Guió: Isabel Lamberti, Lenina Ungari Països: Espanya, Països Baixos Durada: 77 min Any: 2021 Gènere: Documental Interpretació: David Gabarre Jiménez, Agustina Mendoza Gabarre, Davíd Gabarre Mendoza, Ángelo Gabarre Mendoza, María Duro Rego, David Gabarre Duro, Isabel Gabarre Mendoza, Angelines Gabarre Mendoza, Alejandro Gabarre Mendoza Música: Miguel Hernández Muñoz ‘Yaki’ Fotografia: Jeroen Kiers Distribuïdora: El Sur Films Estrena a Espanya: 02/04/2021

No recomanada per a menors de 12 anys
Versió original en espanyol

SINOPSI

La família Gabarre-Mendoza celebra l'aniversari del seu nét quan una inspecció policial interromp el festeig. A La Cañada Real, un barri de barraques als afores de Madrid, sorgeixen tensions entre les autoritats i els veïns, ja que els terrenys han estat venuts i les famílies són obligades a abandonar les cases que ells mateixos han construït. Mentrestant, la mare, l’Agustina, passa de ser una dona molt alegre a viure turmentada per la por; el pare, en David, un ferroveller molt treballador, intenta trobar una solució, però la burocràcia del sistema els falla. Entretant, els membres més joves de la família -el David fill, la nora i mare adolescent María i el jove Alejandro- lluiten a la seva manera amb les seves vides a la corda fluixa.

(FilmAffinity)


CRÍTICA

 

23.09.2020 - L'òpera prima d'Isabel Lamberti reconstrueix un fet verídic amb les mateixes persones que el van patir: una família del barri barraquista madrileny La Cañada Real

Fa dos anys va triomfar en aquest Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià Entre dos aguas, film on Isaki Lacuesta reprenia dos personatges d'un títol anterior seu -els germans, llavors xavals, Isra i Cheíto- i els seguia en la seva vida adulta a través de les seves paternitats, feines i derives vitals: la pel·lícula es va alçar amb una merescuda Concha d'Or en aquest certamen. En aquesta edició, l'holandesa-espanyola Isabel Lamberti, però a la secció New Directors, estrena la seva primera incursió en el llargmetratge de ficció, La última primavera, on, com l'autor de La leyenda del tiempo, recorre a un actor amb qui ja va treballar -David Gabarre Jiménez, que apareixia en el seu curtmetratge Volando voy- perquè, cinc anys després, revisqui davant la seva càmera una situació que va patir en carn pròpia amb la seva família.

D'aquesta manera, Lamberti s'ha convertit en un membre més (i invisible) dels Gabarre-Mendoza per plasmar en pantalla la seva veritat: la d'una gent que van haver de deixar la seva llar construïda amb les seves pròpies mans a la zona de barraques madrilenya La Cañada Real quan la van enderrocar per traslladar-se a un pis. El que mostra llavors el film que ens ocupa és el procés, des de la irrupció de la policia avisant que el terreny on estan establerts ha estat comprat, fins que carreguen les seves pertinences per deixar casa seva de tants anys.

Com va ser presentada en la seva estrena davant del públic del Kursaal donostiarra, La última primavera mostra un acte de resistència, però també és un amorós retrat d'una comunitat desubicada, d'una manera de vida lliure i d'una transició dolorosa. Movent-se en aquesta frontera líquida entre el documental i la ficció, en recrear fets viscuts per actors no professionals -alguns d'ells d'una presència escènica captivadora- es transmet sobrada i autèntica emoció, sense artificis.
 
El reduït equip de filmació de Lamberti convida l'espectador a submergir-se en aquesta realitat dels seus 77 minuts d'àgil muntatge -amb seqüències breus i sàvies el·lipsis- que ajuden no només a empatitzar amb el que passa davant dels nostres ulls, sinó també a enderrocar prejudicis sobre un estil de vida que no acostuma a treure el cap al cinema... excepte en alguna pel·lícula d'Isaki Lacuesta.


Alfonso Rivera - cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: