THE GOOD TRAITOR

Títol original: Vores mand i Amerika Direcció: Christina Rosendahl Guió: Kristian Bang Foss, Dunja Gry Jensen, Christina Rosendahl País: Dinamarca Durada: 110 min Any: 2020 Gènere: Drama biogràfic Interpretació: Ulrich Thomsen, Burn Gorman, Ross McCall, Denise Gough, Zoe Tapper, Pixie Davies, Henry Goodman Música: Jonas Struck Fotografia: Louise McLaughlin Distribuïdora: VerCine Estrena a Espanya: 04/06/2021

Pendent de qualificació

Doblada en català

SINOPSI

Henrik Kauffmann és l'ambaixador danès a Washington el 1939. En començar la II Guerra Mundial la situació es torna crítica, sobretot després que les tropes alemanyes envaeixin i ocupin Dinamarca. En aquest moment, Kauffmann pren una decisió crucial en la història: declarar-se l'únic representant veritable d'una Dinamarca lliure en oposició als nazis. Basada en fets reals.

(VerCine)

 



CRÍTICA

Intriga en temps de guerra

1939. El president Franklin Delano Roosevelt rep a la Casa Blanca la Charlotte, filla d'un amic de tota la vida, que hi ha anat amb les seves dues filles acompanyant el seu marit, el diplomàtic Henrik Kauffman, que presenta les seves credencials com a nou ambaixador de Dinamarca als Estats Units. Quan els nazis prenen el seu país, Kauffman tractarà d'erigir-se com legítim governant a l'exili per ajudar a l'alliberament, i tramarà un pla amb ajuda de Povl Bang-Jensen, el seu conseller personal, per aconseguir finançament i que els nord-americans li donin suport.

La danesa Christina Rosendahl va debutar amb The Idealist, que reconstruïa l'accident d'un bombarder nord-americà que transportava caps nuclears a Groenlàndia, quan encara Dinamarca no li havia concedit l'autonomia. Aquesta vegada porta al cinema un altre episodi històric important en la relació entre els dos països, tot i que es noten les limitacions de pressupost, ja que no es pot permetre exteriors amb grans desplegaments de producció, i recorre a una posada en escena molt academicista.

El film intenta explicar que la vida personal del protagonista no es pot dissociar de la seva tasca professional, ja que els vincles de la seva esposa amb Roosevelt li van ser de gran ajuda. Però no acaba de funcionar la subtrama de l'atracció que aquest sent per la seva cunyada, la Zilla, ja que està filmada com un maldestre melodrama. En qualsevol cas, les intrigues de rebotiga durant el conflicte armat, poc conegudes fora de Dinamarca, tenen prou interès com perquè el visionat resulti grat. A més, la realitzadora aconsegueix alguna seqüència brillant, com quan Kauffman i Bang-Jensen dibuixen un mapa amb guix a terra, per narrar la seva teoria que Groenlàndia pot ser un lloc estratègic crucial per als aliats, sense que l'espectador profà es perdi. Ulrich Thomsen realitza una composició acceptable de l'estoic Kauffman, i en general està ben acompanyat, tot i que potser Denise Gough resulti una mica exagerada com a Charlotte.

Juan Luis Sánchez – decine21.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: