EN UN BARRIO DE NUEVA YORK

Títol original: In the Heights Direcció: Jon M. Chu Guió: Quiara Alegria Hudes. (musical: Lin-Manuel Miranda, Quiara Alegria Hudes) País: EUA Durada: 143 min Any: 2021 Gènere: Musical, romàntic Interpretació: Anthony Ramos, Corey Hawkins, Stephanie Beatriz, Daphne Rubin-Vega, Dascha Polanco Música: Lin-Manuel Miranda Fotografia: Alice Brooks Distribuïdora: Warner Bros Estrena a Espanya: 18/06/2021

No apta per a menors de 7 anys

Doblada en espanyol

SINOPSI

Al barri de Washington Heights a Manhattan, Usnavi de la Vega (Anthony Ramos) s'enfronta a la difícil decisió de tancar el seu negoci a la ciutat novaiorquesa i tornar a la República Dominicana. En aquest barri majoritàriament hispanoamericà els carrers estan fets de música. Però l’Usnavi té un somni, i encara que arribar a aconseguir-lo és difícil, perquè el món no té en compte els somiadors, aconseguirà posar-lo en pràctica amb la música per demostrar que ni ell ni els seus veïns de The Heights són invisibles. Adaptació cinematogràfica del multipremiat musical de Broadway In The Heights, de Lin-Manuel Miranda.
(Sensacine)

 



CRÍTICA

Paciència, fe i un petit somni

Tot aquell que pensés que trigaríem a trobar un film que ens reconciliés amb el cinema després de la pandèmia, que vagi a veure aquesta pel·lícula. Produccions com aquesta aconsegueixen que treure una entrada i seure en una sala d'exhibició sigui una experiència reconfortant. Se centra a Washington Heights, un barri de Nova York situat a la part nord de l'illa de Manhattan. Majoritàriament poblat per immigrants llatins, un dels seus habitants més il·lustres és Lin-Manuel Miranda.

Amb el musical del text del qual va ser responsable Quiara Alegria Hudes, va aconseguir fer-se un nom a Broadway, fet que confirmaria posteriorment amb Miranda. En aquesta transposició cinematogràfica deixa el paper protagonista, Usnavi de la Vega, a Anthony Ramos, reservant-se un secundari venedor ambulant. Quedin-se amb piragua, una de les seves ofertes. El text de la mateixa Quiara ha estat convenientment adaptat per mostrar-nos una doble història romàntica, però també els sofriments de la gent del barri.

De la nostàlgia a l’intent de millorar
Tots els immigrants llatins tenen un petit somni, equivalent a l'enyorança, la malenconia o la nostàlgia. El de l’Usnavi és regentar el baret de platja que fora del seu pare en una platja paradisíaca de la República Dominicana. Està enamorat de la Vanessa -Melissa Barrera-, que desitja convertir-se en dissenyadora i establir-se al centre. Treballa en un saló de bellesa dirigit per la Daniela -Daphne Rubin-Veha, que sí que ha vist complir-se el seu anhel de mudar-se a l'altra banda del pont al costat de les seves fidels xafarderes Carla i Cuca.

Elles aporten la part més graciosa, alhora que tenim una altra parella. En Benny -Corey Hawkins- treballa a l'empresa d'automòbils de Kevin Rosario -Jimmy Smits- i està enamorat de la seva filla Nina -Leslie Grace-. És la primera dels seus en ser admesa a Stanford, on ha de bregar amb una comunitat blanca que la menysprea. Però més de 140 minuts no es redueixen al ball i a la música. Hi ha altres lectures en aquest complex i esplèndid treball que insereix paraules en espanyol tant en els diàlegs com en les lletres de les cançons.

Una dona, l’àvia de tot el barri
En Sonny -Gregory Diaz IV-, nebot del protagonista, és un dreamer. Un sensepapers disposat a lluitar per cursar uns estudis superiors que se li neguen. El seu pare -Marc Anthony- accepta que l’Usnavi l'ajudi en el que pugui. I l'àvia Clàudia, el personatge de la qual va doblar Olga Merediz des de les taules. És la gran mare de tots, encara que no ho sigui de ningú. Seva és una de les seqüències més emotives. Paciència i fe és el seu lema. ¿Val més gaudir de les estrelles sense res amb què alimentar-te o menjar calent després de matar-se a treballar en un univers d'asfalt?

El text, dèiem, és actual i ple de matisos. Parteix de l'apagada de juliol de 1977 a Nova York durant un parell de jornades d’immensa calor. La música no es queda enrere. Tot el contrari. Hi ha moments en què el ball pot posar-te els pèls de punta, però la cançó al barri reivindicant els orígens de quatre països hispans, Cuba, República Dominicana, Puerto Rico i Mèxic, ens porta a l'èxtasi. A això s'uneix una interpretació de gran fortalesa en la qual les dones estan per sobre dels homes.

Es pot discutir la fotografia somiadora, el vestuari, o un final que esperàvem més potent, seqüència postcrèdits al marge. El que no admet rèpliques és l'agilitat del muntatge i, sobretot, la magnífica tasca de direcció de Jon M. Chu. No se l’esperava i no obstant això, vola a una alçada extremament elevada. Des de la utilització d'una gran piscina, amb excel·lent coreografia, fins a la sorprenent seqüència d'amor als balcons entre la Nina i en Benny. Per no parlar dels carrers. És el so del barri, i sona com una afinada simfonia.


Pedro De Frutos – estrenosdecine.online

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: