QUERIDOS VECINOS

Títol original: Favolacce Direcció i guió: Damiano D'Innocenzo, Fabio D'Innocenzo País: Itàlia Durada: 96 min Any: 2020 Gènere: Drama Interpretació:  Elio Germano, Tommaso Di Cola, Giulietta Rebeggiani, Gabriel Montesi, Justin Korovkin, Barbara Ronchi Fotografia:  Paolo Carnera Distribuïdora: Flamingo Films Estrena a Espanya: 18/06/2021

No recomanada per a menors de 16 anys

Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Un fosc conte de fades situat als suburbis de Roma, on un sadisme silenciós s'expandeix entre les famílies. Però és la desesperació i la ràbia reprimida dels nens el que explotarà i travessarà aquesta grotesca façana, amb devastadores conseqüències per a tota la comunitat.




(Sensacine)

 



CRÍTICA

26/02/2020 - BERLINALE 2020: L'explosiva faula dels germans D'Innocenzo ens fa viure un estiu italià calent i humit

Després de presentar La terra dell'abbastanza dins de la secció Panorama l'any 2018, l'última proposta dels germans Fabio i Damiano D'Innocenzo ha provocat suors en la competició oficial de la Berlinale. Tot i estar ambientada en una urbanització als afores de Roma durant un calorós estiu, Queridos vecinos no és cap passatemps estival. De fet, la gelosia i l'ansietat s'eleven encara més alt que les inclements temperatures, acompanyats pels ecos televisius d'una tragèdia familiar. Res sembla calmar la situació, tot i que els personatges s’intenten refrescar a la piscina de Bruno Placido (interpretat per Elio Germano, que fa doblet en aquesta edició del festival amb el seu contundent treball a Volevo nascondermi). Placido és el típic pare de família capaç de citar amb convicció Steve Jobs enmig del sopar, mentre fantasieja amb violar una dona que ha acudit a la festa d'aniversari d'una nena petita. Aquest tipus d'home.

El jove duo de realitzadors italians compon un microcosmos desagradable, totalment privat de somriures i tan incòmode com uns pantalons ajustats a l'estiu. Ni tan sols aquesta "època daurada" de la infància es lliura de les indiscrecions dels adults (incloent-hi històries de pornografia), però la curiositat dels joves aviat es converteix en resignació. En aquesta situació, en Dennis (Tommaso di Cua) i l’introvertit Geremia (Justin Korovkin) intenten arreglar-se-les pel seu compte, de forma bastant peculiar. Els nens observen discretament els adults, que no són conscients que estan sent vigilats en tot moment, i intenten dissimular quan aquests presumeixen sobre assemblar-se a "Antonio Banderas, el que surt en un anunci envoltat de ties".

La pel·lícula recorda en certa forma Happiness, de Todd Solondz, encara que els protagonistes d'aquesta última eren absolutament adorables en comparació amb els cínics personatges que presenten els germans D'Innocenzo: éssers egoistes que tan sols es dediquen a criticar l'última compra d'un veí o el cul d'una noia embarassada. La pel·lícula no té la més mínima empatia, cosa que el director nord-americà sí que demostrava de forma gairebé miraculosa cap a tots els seus personatges, fins i tot els més tristos i inadaptats. No obstant això, malgrat els seus moments repulsius i la seva embogidora banda sonora (dominada per una cacofonia de sons de grills), aquesta bogeria estiuenca demostra certa coherència, i genera un univers creïble.

De fet, la cinta pot resultar realment interessant, a més de ser força divertida (tot i que es tracta d'un humor esporàdic amb el qual no convé baixar la guàrdia). Tot i així, Queridos vecinos es torna esgotadora a mesura que avancen els dies, lents i confusos, plens de crueltat quotidiana. Resulta revelador que, malgrat tota la seva foscor, Queridos vecinos és una experiència tan inquietant com fàcil d'oblidar. D'altra banda, el final de la pel·lícula demostra que els adults sempre són els últims d’assabentar-se del que passa davant dels seus nassos, mostrant-se més preocupats per arribar al final d'un altre dia avorrit que per atendre els seus fills i donar-los un raig de esperança.


Marta Balaga – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: