LOS FENÓMENOS

Títol original: Os fenómenos Direcció: Alfonso Zarauza Guió: Alfonso Zarauza, Jaione Camborda País: Espanya Durada: 98 min Any: 2014 Gènere: Drama Interpretació: Lola Dueñas, Luis Tosar, Juan Carlos Vellido, Miguel de Lira, Antonio Durán, Xosé A. Touriñán, Federico Pérez, Marcos Javier Fernández Eimil, Farruco Castromán, Xulio Abonjo Música: Piti Sanz Fotografia: Alberto Díaz, Alberte Branco Distribuïdora: Surtsey Films Estrena a Espanya: 11/12/2014

No recomanada per a menors de 7 anys

Versió original en espanyol

SINOPSI

Una dona que viu des de fa tres anys en una furgoneta aparcada a la costa d'Almeria, veu com la seva parella desapareix precisament el dia que havia de començar a treballar. Recollides les maletes, torna amb el seu nadó al seu poble natal, Ferrol, a la Corunya. Al principi, té enormes dificultats per trobar feina, però acaba aconseguint un lloc de manobra. Superada amb coratge la duresa de l'ofici, aviat la seva quadrilla comença a destacar entre les altres per la seva extraordinària capacitat de treball.

(FilmAffinity)

 



CRÍTICA

Tots vosaltres sou “Los fenómenos”

12.06.2014 - El director gallec Alfonso Zarauza signa una petita radiografia de la crisi espanyola a través dels ulls d'una jove mare interpretada per Lola Dueñas

Hi ha pocs que no coneixen la història: la bombolla immobiliària espanyola va esclatar ja fa temps, al mateix temps que la crisi financera i bancària mundial, rebentant tot el que estava edificat sobre d’ella. El passat recent (i el present) d'un país en el qual molt es va ensorrar sense que res (o molt poc) intentés fer de contrafort és el fonament de Los fenómenos, la segona pel·lícula del director gallec Alfonso Zarauza. El Brussels Film Festival l'acull en competició oficial, després d'haver-se passejat ja per certàmens com el del Festival de Cinema Espanyol de Nantes, i abans d'estrenar-se a Espanya (a l'agost).

El camí que pren Los fenómenos per explicar aquesta història de la qual estem tots al corrent és el que il·luminen els ulls de la Neneta (una estupenda Lola Dueñas). Ella, mare d'un nadó, que viu en una furgoneta des de fa temps a la costa d'Almeria, venent polseres a la platja, veu com la seva parella, en Lobo (Luis Tosar), desapareix just el dia que havia de començar a treballar. Sense res més, es veu forçada a recollir el campament i a tornar al seu poble natal, al nord de Galícia. No obstant això, res és fàcil a la seva tornada: la seva mare li recrimina un passat que, pel que sembla, ha suposat una gran ruptura entre elles i els seus veïns la reben amb una falsa amabilitat alhora que la rebutgen en les seves feines. Fins que en el camí es creua amb una mica de llum: mentre reviu una vella relació sentimental amb en Furón (Juan Carlos Vellido), aconsegueix entrar a treballar com a manobra en una construcció. En un ofici d'homes, on és tan estranya que no pot evitar cridar l'atenció, la Neneta se les apanya per sobreposar-se als seus inconvenients, amb força i el creixent suport de la seva quadrilla, i aconseguir ser part d’"els fenòmens", els que aconsegueixen més èxit econòmic i reconeixement per la seva capacitat per aixecar metres quadrats construïts.

Los fenómenos juga, d'entrada, amb una història amb la qual l'espectador està predisposat a connectar: ​​el que Zarauza mostra a la pantalla és tan proper per a gran part del públic espanyol que la seva identificació és gairebé immediata. Des del seu abandonament fins a la impotència davant els estralls de la crisi econòmica (manca de feia i/o salari, impagaments d'hipoteques), el camí de la Neneta es troba en tot moment amb la complicitat del públic, encara que de vegades suposi per això caminar sobre llocs comuns i tòpics que aixequen immediatament murs entre la cinta i l'espectador crític. La proximitat i la humilitat de la pel·lícula, produïda per Maruxiña Film Company i ZircoZine, és un dels seus punts forts, així com la interpretació de la sempre solvent Lola Dueñas, que s’entrega a aquest projecte després de deixar-se veure en d’altres més ambiciosos com Stella cadente o la belga Alleluia. Los fenómenos parteix d'alguna cosa petita que al final vol representar un tros del que ens ha passat: al final, per sobreviure a tot el que es va esfondrar, som tots una mica "fenòmens".



David González – cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: