EL JOVEN KARL MARX

Títol original: Le jeune Karl Marx Direcció: Raoul Peck Guió: Pascal Bonitzer, Pierre Hodgson, Raoul Peck País: França Durada: 112 min Any: 2017 Gènere: Drama Interpretació: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps, Olivier Gourmet, Hannah Steele, Eric Godon, Rolf Kanies, Stephen Hogan, Niels-Bruno Schmidt, Ulrich Brandhoff, Denis Lyons, Damien Marchal, Aran Bertetto, Wiebke Adam, Annabelle Lewiston Música: Aleksey Aygi Fotografia: Kolja Brandt Distribuïdora: Pirámide Films Estrena a Espanya: 19/1/2018

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol / Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Al París de 1844, després d'exiliar-se, Karl Marx coneix Friedrich Engels, que investigava el naixement de la classe obrera britànica. Engels va proporcionar l'última peça del puzle a la visió del món del jove Marx. Junts, entre censures, repressió policial, revoltes i conflictes polítics, van liderar el moviment obrer durant el seu desenvolupament cap a l'era moderna.

(FilmAffinity)



CRÍTICA

‘The Young Karl Marx’: persones reals darrere de personatges històrics



BERLÍN 2017: la nova pel·lícula de Raoul Peck s'ha muntat amb molt d'encant, s'ha realitzat immillorablement i és fins i tot educativa
Una de les dues pel·lícules del cineasta nascut a Haití Raoul Peck que es projecten a la BerlinaleThe Young Karl Marx, s'ha presentat a la Berlinale Special Gala. El tema principal i l'abast de la producció mereixen sense cap dubte aquest honor, i quin millor lloc per projectar-la que el festival cinematogràfic del país natal del protagonista.

Coneixem Karl Marx (August Diehl) el 1844, quan té 26 anys i viu a París amb la seva dona Jenny (Vicky Krieps), una jove de família aristocràtica que renuncia a la seva fortuna per compartir la seva vida amb "aquest jueu ateu i socialista", com ella l’apel·lava afectuosament. Se’n surten amb els pocs diners que Marx guanya com a escriptor en alguns diaris filosòfics i polítics, que poc després serien tancats pel govern francès.
En aquesta època, a Manchester, Friedrich Engels (Stefan Konarske) cada vegada es torna més ressentit a causa de les condicions laborals a les fàbriques que posseeix el seu pare. Es distancia de la seva pròpia classe i s'involucra en els cercles de filòsofs i pensadors europeus, fet que inevitablement el porta a conèixer Marx i a fer-se ràpidament amic seu.
Tots dos desenvoluparien una connexió i finalment aconseguirien un gran nombre d'adeptes, i romandrien junts entre (i sovint, contra) diferents pensadors revolucionaris de l'època, com l'anarquista francès Pierre-Joseph Proudhon (Olivier Gourmet) i l'activista radical alemany Wilhelm Weitling (Alexander Scheer), així com la Lliga dels Justos, amb seu a Londres, que finalment acabaria sent la Lliga Comunista.

Coescrita per Peck i Pascal Bonitzer, la pel·lícula es basa essencialment en les cartes que Marx i Engels intercanviaven, però detalla amb precisió el clima polític i social de l'època, en presentar-nos importants figures polítiques i moviments que avui dia han caigut injustament en l'oblit, o que almenys no són tan coneguts pel gran públic com els dos protagonistes de la pel·lícula.

Una aroma clarament internacional impregna la cinta, amb diàlegs en francès, alemany i anglès, fet que ens mostra com en el passat, quan la comunicació i viatjar no eren tan senzills, els tenaços intel·lectuals aconseguien crear connexions i influenciar l'opinió pública.

Potser el valor més gran de la pel·lícula és l'educatiu, i això no vol dir que els 112 minuts no s'hagin muntat amb molt d'encant o que no s'hagin realitzat immillorablement en totes les seves facetes. El període, per descomptat, es recrea impecablement, i el que és més important, Diehl i Konarske, així com altres actors, especialment Krieps, aporten una dimensió humana a personatges que normalment es coneixen bàsicament a través de l'ensenyament. Les relacions en la pel·lícula són tan importants com les lluites històriques que representa.

Vladan Petkovic – Cineuropa.org

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: