LA ISLA DE LOS MONJES

Títol original: De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog Direcció: Anne Christine Girardot País: Països Baixos (Holanda) Durada: 69 min Any: 2017 Gènere: Documental, religió Interpretació: Documental Distribuïdora: Bosco Films Estrena a Espanya: 08/12/2017


Apta per a tots els públics

Doblada en espanyol / Versió original subtitulada en espanyol

SINOPSI

Al monestir de Sion, als Països Baixos, des de fa segles viuen monjos Cistercencs. L'edifici té espai per a 120 monjos, però el 2013 només n’hi viuen vuit. Un edifici tan gran els fa pensar en un canvi: cal mudar-se, començar de nou en un altre lloc i, amb sort, atraure nous homes per unir-se a la seva comunitat. D'aquesta manera va néixer la idea de tornar a l'illa al nord d'Holanda que porta el seu nom: Schiermonnikoog, que significa Illa dels Monjos Grisos. Però el canvi no és cosa senzilla.

Aquests homes de pregària s'enfrontaven a disturbis interns i externs, dubtes i temors i a tot un món fora de la clausura que desconeixen (des d'anar al supermercat fins a comprar un bitllet d'autobús). Per poder recuperar el sentit hauran de respondre a les preguntes que van donar origen a la seva història i vocació: què fa que algú decideixi ser monjo? Per què ets aquí?

(Bosco Films)

 



CRÍTICA

 

“La isla de los monjes”: Una nova llar

Documental senzill i profund d'Anne Christine Girardot, que ens explica el trasllat des dels Països Baixos de set religiosos a un nou monestir a França

La història bàsica és senzilla: el monestir de Sion, als Països Baixos, amb capacitat per a 120 monjos, està gairebé buit, només hi queden set religiosos i tant el manteniment com la seva simple ocupació són problemàtics. La decisió és dolorosa, vendre el monestir i traslladar-se; uns, els més ancians, aniran a un monestir germà a França, els altres començaran de nou en un altre lloc.

Anne Christine Girardot ha realitzat un documental senzill i profund, el títol original del qual és una petició de principi: El retorn dels monjos a l'illa dels monjos. Aquests quatre cartoixans troben una caseta a l'illa dels monjos, una bella illa a la província de Frísia, precisament on va començar el seu ordre als Països Baixos. Per a ells no és un final, és un començament ple d'esperança, al seu lloc d'origen.

La directora parla amb cada un d'ells, els quals, amb gran senzillesa, obren la seva ànima davant la càmera i manifesten els seus dubtes, les seves pors i la seva profunda fe. Com a El gran silencio, la pau dels monjos resulta commovedora.

Fernando Gil-Delgado – filasiete.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: