WAY DOWN

Direcció: Jaume Balagueró Guió: Rowan Athale, Michel Gaztambide, Andrés Koppel, Rafa Martínez, Borja Glez. Santaolalla País: Espanya Durada: 113 min Any: 2021 Gènere: Thriller Interpretació: Freddie Highmore, Astrid Bergès-Frisbey, José Coronado, Liam Cunningham, Luis Tosar, Famke Janssen, Sam Riley, Emilio Gutiérrez Caba, Axel Stein, Hunter Tremayne, Julius Cotter, James Giblin, Craig Stevenson, Daniel Holguín Música: Arnau Bataller Fotografia: Daniel Aranyo Distribuïdora: Sony Pictures Entertainment Estrena a Espanya: 12/11/2021


No recomanada per a menors de 12 anys
Doblada en espanyol


SINOPSI

La llegenda que el Banc d'Espanya és inexpugnable i no es pot atracar no espanta Thom Johnson (Freddie Highmore), el brillant i jove enginyer reclutat per esbrinar com accedir-hi. L'objectiu és un petit tresor que estarà dipositat al banc només deu dies. Deu dies per descobrir el secret de la caixa, deu dies per ordir un pla, deu dies per preparar l'assalt, deu dies per aprofitar-se d'un pla de fuga irrepetible, quan l'esperada final del Mundial de Futbol de Sud-àfrica reuneixi centenars de milers d'aficionats a les portes del mateix Banc. Deu dies per assolir la glòria… o per acabar a la presó. 

(FilmAffinity

CRÍTICA

Jaume Balagueró s'allunya del terror, gènere amb què es va donar a conèixer amb la saga REC, per fer, aquesta vegada, una pel·lícula d'atracaments clàssica, seguint l’empremta de produccions com La casa de papel. Els protagonistes, un grup molt menys preparat que els de la sèrie de Netflix –les coses surten malament sovint, potser massa sovint, però aconsegueixen redreçar-les–, intenten entrar al Banc d'Espanya, un dels més segurs del món, per recuperar un antic tresor de gran valor.

Jaume fa una representació que continua amb els estereotips de les pel·lícules d'atracaments: el jove geni amb ganes de viure noves i emocionants experiències (Freddie Highmore), l'informàtic amb més gana del normal (Axel Stein) i el cap de seguretat amb molt mal caràcter (José Coronado). Aquesta vegada, a diferència d'altres pel·lícules del gènere, sembla que el director es mostra conscient que està reproduint aquests tòpics i els dona un matís còmic –Klaus, el hacker, apareix menjant la major part del temps–.

L'acció es duu a terme durant el Mundial de Futbol de Sud-àfrica, el 2010, quan Espanya es va paralitzar i centrava tota la seva atenció en els partits. Aquests “despistaments” de la seguretat serveixen al grup de lladres com una bona oportunitat per entrar al banc, i al director com una forma de transmetre dues de les emocions que vertebren Way Down: passió, la que senten els protagonistes de la pel·lícula i els aficionats de futbol, ​​i, sobretot, tensió, en mostrar paral·lelament el robatori del banc i els partits de la selecció espanyola. D'aquesta manera es barregen els èxits i les decepcions del grup amb el gol de Puyol a la semifinal davant Alemanya o el gol d’Iniesta.

Així, Jaume Balagueró aprofita la inèrcia de l'èxit internacional de La casa de papel per fer una pel·lícula amb les mateixes ambicions utilitzant tant castellà com anglès (aprofitant que Freddie Highmore va viure un temps a Madrid) i comptant amb actors de renom en una superproducció d'aquest mida, i aconsegueix, així, que Espanya segueixi sent el referent actual dins de les pel·lícules d'atracaments.

Ells / elles: Way Down és la prova que Luis Tosar està a l'alçada d'actors de talla internacional com Freddie Highmore o Liam Cunningham. Res que no sabéssim.
La sorpresa: La sorpresa és Jaume Balagueró fora de la zona de confort, el terror, apropant-se al thriller d'acció
La seqüència / el moment: Quan aconsegueixen, per fi, entrar a la sala cuirassada. Poca cosa més es pot dir sense caure en spoilers.

T’agradarà si...: Si t’agrada La casa de papel o Ocean’s Eleven.

El millor: Sap mantenir la tensió en tot moment.

El pitjor: És bastant típica i predictible.

Alejandro Pazó – elpalomitron.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: