FRANCISCO ALBO
Marinos griegos en la Primera Vuelta al Mundo




Direcció i guió:  Pedro Olalla  Països: Espanya i Grècia Durada: 40 min Any: 2021 Gènere: Docuficció Interpretació: Miguel Ángel Blasco i Ángeles Mira Fotografia: Pedro Olalla Música: Kevin Mac Leod Estrena a Espanya: 24/11/2021

Sense qualificació per edats
Versió original en espanyol


SINOPSI

Un rigorós documental en què, a través d'un plantejament narratiu de ficció, el personatge al·legòric de la Història "interroga", a les illes de Rodes i de Quíos, el poc conegut pilot grec que va aconseguir portar de tornada a Espanya l'única nau que va sobreviure a la Primera Volta al Món i que va llegar al futur el diari nàutic d'aquella singular expedició.



CRÍTICA

Pocs grecs –com també pocs espanyols– saben que, a les naus de l'expedició de Magallanes i Elcano, que fa cinc-cents anys van emprendre el llarguíssim i atribolat viatge que acabaria convertint-se en la primera volta al món, hi havia a bord marins grecs; i que, a la nau Victòria, l'única de les cinc d'aquella expedició que, al cap de tres anys, va aconseguir tornar de la temerària empresa, diversos supervivents eren grecs, entre ells el pilot que la va portar a port i que va deixar constància de la seva insòlita ruta.

Amb l'expansió de l'Imperi Otomà –i especialment després de la presa de Constantinoble (1453)–, el món ortodox grec va anar quedant progressivament sotmès al domini de l'islam; no obstant això, alguns territoris importants –Creta, Rodes, Quíos, Nauplia i Illes Jòniques– van romandre encara, per més o menys temps, sota govern de cristians, si bé no de grecs. Això va afavorir que alguns habitants d'aquestes terres històricament hel·lenes busquessin llavors millor fortuna a Espanya i Itàlia; i així, quan Espanya es llença a la conquesta del Nou Món ia la construcció d'un imperi ultramarí, no són pocs els grecs que acudeixen a terres espanyoles –fonamentalment, a Sevilla– per oferir al rei els seus serveis en allò que, per llarga tradició , millor sabien fer: navegar.

En aquest context, nou marins de Rodes, Quíos, Nauplia i Corfú, es van enrolar llavors a la temerària expedició per occident a les Illes de l'Especieria, que acabaria resultant a la Primera Volta al Món. De Rodas: Miguel de Rodas, Felip de Rodas i Miguel Sánchez de Rodas. De Quíos: Francisco Albo, Ximón d'Axio i Antonio d'Axio. De Nauplia: Nicolau Grec i Juan Grec. I de Corfú: Mateu de Gorfo. De tots ells, tres van destacar de manera especial: Miguel de Rodas –que va arribar a ser Caballero de Santiago i Pilot Major de Sa Majestat–, Nicolao Grec –que va prosperar com a armador i va sobreviure de nou a una arriscada expedició a Terra de Foc– i Francisco Albo, que va ser el pilot de l’única nau que va aconseguir sobreviure a la primera volta al món i l’autor del diari de bord que deixa constància precisa de la ruta seguida per l’expedició.

Pedro Olalla – Pedroolalla.com

 


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: