100 DÍAS CON LA TATA

Direcció: Miguel Ángel Muñoz Guió: Jorge Laplace, Miguel Ángel Muñoz País: Espanya Durada: 82 min Any: 2021 Gènere: Documental COVID-19 Interpretació: Documental, Miguel Ángel Muñoz, Luisa Cantero Música: Sergio Jiménez Lacima Fotografia: José David Montero Distribuïdora: Paciencia Films Estrena a Espanya: 29/12/2021

Apta per a tots els públics

Versió original en espanyol


SINOPSI

Els pares de l'actor Miguel Ángel Muñoz van haver de recórrer a la Tata (Luisa Cantero) perquè es fes càrrec del seu fill mentre ells treballaven. Des de llavors mai no s'han separat. Però després de diverses complicacions de salut de la Tata, en Miguel Ángel s'adona que la seva història d'amor es pot acabar i decideix dur a terme totes les coses que té pendents de fer amb ella: un viatge, conèixer els orígens de la Luisa i fins i tot rodar una pel·lícula junts. Una aventura que es veu truncada per l’arribada de la pandèmia. Un fet que, lluny d'entristir-los, farà que estiguin més units i gaudeixin més que mai durant 100 dies junts en un petit pis.

(Sensacine)



CRÍTICA

Una bona dona

La carrera de Miguel Ángel Muñoz va cap amunt. Després d'una etapa com a nen actor, va despuntar amb la sèrie Un paso adelante, per a la qual va aprendre a ballar, va tenir èxit com a cantant, i es va consagrar amb la seva interpretació a El crack cero, de José Luis Garci. Ara debuta amb bon peu com a realitzador i coguionista amb un sincer documental sobre la seva estreta unió amb la seva “tata”, Luisa Cantero, germana de la seva àvia, que es va ocupar de cuidar-lo quan era petit perquè els seus progenitors treballaven. En els darrers temps, tractava d'aprofitar per dur a terme totes les activitats que sempre havia volgut fer amb ella, per exemple un viatge per carretera, rodar una pel·lícula de ficció, o anar a Mèrida, on ella havia passat gran part de la seva vida.

Malauradament, els plans es trunquen per un empitjorament de salut que deixa la dona gran gairebé postrada al llit. Després de l'arribada del coronavirus, Muñoz arriba a la conclusió que les persones que cuiden la Tata podrien contagiar-la, per la qual cosa pren la decisió de passar aquests dies a casa seva, per ocupar-se'n personalment. Imaginar passatemps diferents per a cada dia l'ajuda a anar millorant, ja que suposen un repte, i al final gravaran junts vídeos que donen lloc a “La cuarentata”, emissió diària a través d'Instagram que aconsegueix un èxit mundial sense precedents. Tot indica que la causa és que en amenaçar la Covid-19 els més grans, alimenten l'esperança dels espectadors les imatges d'una dona d'edat avançada que es resisteix a quedar-se paralitzada per la por.

Muñoz s'ha obert en canal mostrant sentiments molt personals, sobretot la seva por a l'inevitable dia que la nonagenària li faltarà. Amb la seva gràcia natural, i l'afecte que transmet, la Tata li contagia pau. El besnebot arriba a recórrer a un terapeuta perquè l'ajudi a fer front a aquest temor. Al llarg del metratge explica molt bé que haver passat el confinament junts no només resulta positiu, sinó que comporta conseqüències, ja que tots dos s'acostumaran a estar a la mateixa casa, cosa que suposarà un xoc quan deixin de veure's tot el temps, i ell hagi de recuperar les activitats professionals. D'altra banda, cuida d’ella millor que una professional, però sacrificant la seva pròpia salut, ja que no pot practicar tant esport com acostuma.

S'han seleccionat molt bé les imatges, tant dels bons moments, que treuen un somriure a l'espectador –quan no una riallada–, com dels més dramàtics. Com a pega, potser cal preguntar-se per què Muñoz no es planteja mai en la seva obra la transcendència, ja que mostra com un element folklòric la religiositat sincera de la seva Tata, que va a missa i té a casa imatges, entre elles una de la Verge del Carme, però no arriba a preguntar-se mai si hi ha 'alguna cosa' després de la mort.

Juan Luis Sánchez – decine21.com


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: