EL DIA DE LA BANDERA

Títol original:  Flag Day Direcció: Sean Penn Guió:  Jez Butterworth (llibre: Jennifer Vogel) País:  EUA Durada:  107 min Any: 2021 Gènere:  Thriller Interpretació: Sean Penn, Dylan Penn, Miles Teller, Josh Brolin, Hopper Penn, Katheryn Winnick, Dale Dickey, Eddie Marsan, Norbert Leo Butz, Bailey Noble, Megan Best... Música: Joseph Vitarelli Fotografia: Daniel Moder Distribuïdora: Inopia Films  Estrena a Espanya: 05/01/2022

No recomanada per a menors de 16 anys
Doblada en català i versió original subtitulada en català


SINOPSI

Basada en fets reals, la cinta segueix un dels grans delinqüents als Estats Units, protagonitzant la quarta més gran confiscació de bitllets falsos de la història del país. Falsificador, lladre de bancs i estafador, però també un pare de família que té una filla que rep el seu llegat.

(Sensacine)



CRÍTICA

Sean Penn torna a la seva

[...]

El dia de la bandera és una història familiar. D'una família trencada. I en concret sobre la relació entre un pare i la seva filla. Basada en fets reals, és el retrat de la relació entre John Vogel, un dels falsificadors més importants dels Estats Units, i la seva filla Jennifer. Per primera vegada en la seva carrera, Sean Penn assumeix simultàniament les funcions de director i protagonista i per interpretar el paper de la seva filla ha triat la seva pròpia filla, Dylan Penn. Així l'èxit o el fracàs es queden a casa.

Narrada des del punt de vista de la filla, la pel·lícula adapta un llibre escrit per ella mateixa i des del principi deixa clar que John Vogel, d'ofici emprenedor segons les seves pròpies paraules, no només enganya i estafa estranys per poder guanyar-se la vida. També ho fa a la seva família. Als seus fills i la seva dona. Els records de la infància en família tenen un to de conte nostàlgic i malenconiós, d'aquesta època en la qual el pare era una figura de referència absoluta i el seu record és meravellós i fabulós. Fins que arriba el desengany. Fins que la filla madura i s'adona que allò també va ser una mentida del seu pare. Que ella trobi la seva redempció dedicant-se al periodisme i a perseguir la veritat és una mesura de la subtilesa amb la qual està construït el guió d’El dia de la bandera.

La pel·lícula arrenca el 1992 amb una persecució policial i la declaració de la Jennifer a la policia en la qual no és casual que el guió ometi cert fet. Fora de camp? El·lipsi? No. Més aviat un guió, truquero i trilero com el protagonista de la pel·lícula, que prefereix deixar la revelació per al cop d'efecte final a la recerca de la llàgrima fàcil de l'espectador. Entre aquests dos moments, assistim a la descomposició d'una família, de les relacions entre els seus membres entre alentiments i salts temporals convertits en recurs fàcil per generar una falsa impressió de profunditat i dramatisme que no aconsegueix salvar l'excel·lent selecció de cançons que se senten al llarg de la pel·lícula.

Durant un temps el títol d'aquest projecte va ser Red Flag (‘Bandera vermella’). Ens hauria d'haver servit d’avís.

Carlos Elorza – elcontraplano.com.

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: