EL PACTE

Títol original: Pagten Direcció: Bille August Guió: Christian Torpe País: Dinamarca Durada: 115 min Any: 2021 Gènere: Drama biogràfic Interpretació: Birthe Neumann, Simon Bennebjerg, Asta Kamma August, Nanna Skaarup Voss, Anders Heinrichsen, Marie Mondrup, Kurt Dreyer, Jytte Kvinesdal... Música: Frédéric Vercheval Fotografia: Manuel Alberto Claro Distribuïdora: Adso International Management Estrena a Espanya: 28/01/2022


Apta per a tots els públics

Doblada en català i versió original subtitulada en català


SINOPSI

Karen Blixen, de 63 anys, és al cim de l'èxit de la seva carrera com a escriptora i sembla ser la propera a guanyar el Premi Nobel de Literatura. Després de deixar enrere la seva renúncia a la famosa granja a l'Àfrica per tornar a la seva Dinamarca natal i havent perdut l'amor de la seva vida, ara s'ha reinventat així mateixa com una sensació literària. No obstant això, la seva vida trontollarà el dia que coneix un talentós poeta de 30 anys. La Karen li promet l'estrellat literari si ell a canvi l'obeeix incondicionalment, fins i tot a costa de perdre-ho tot a la seva vida.

(Sensacine)



CRÍTICA

Les amistats perilloses

El veterà realitzador danès Bille August, doble guanyador de la Palma d'Or a Canes, per Pelle, el conquistador i Las mejores intenciones, adapta en aquest film el llibre homònim, en què l'autor Thorkild Bjørnvig repassa la seva tèrbola i complexa relació amb Karen Blixen. Comença quan ell té 29 anys i acaba de publicar el seu primer llibre, però malgrat les bones crítiques no ha aconseguit el somni de viure de la literatura, així que sobreviu gràcies al sou com a bibliotecària de la Grete, la seva dona i la mare del seu petit fill. Per a sorpresa seva, s'assabenta que l'autora de Memorias de África vol conèixer-lo, que ha tornat a Dinamarca després de la mort del seu marit, afectada de mala salut, ja que ha contret sífilis. Li oferirà ajuda per pujar a la fama, encara que resulta ser una dona molt diferent de la que ell imaginava.

Resulta com a mínim curiós que August faci un retrat de la seva il·lustre compatriota oposat a la imatge que en té el públic internacional, que sobretot recorda Meryl Streep, al film sobre la seva obra més coneguda, Memorias de África. Aquí s'ofereix la versió de Bjørnvig, que reconeix el seu talent literari, la seva enorme intel·ligència, i que va ser una dona avançada a la seva època, però sobretot la pinta com una manipuladora, capaç d'utilitzar les persones del seu voltant per a benefici seu, i se l'acusa de doble moral, en encoratjar ella mateixa infidelitats conjugals entre les seves amistats, a qui també obligava a guardar les aparences.

El veterà realitzador ofereix una lliçó de bon cinema, ja que explica la història de forma modèlica, i amb molta elegància, suggerint els punts més tèrbols sense mostrar-los de forma explícita. Birthe Neumann, coneguda com la mare de Celebración, aprofita l'oportunitat d'or d'interpretar el personatge, molt ben descrit al guió, ja que sap reflectir el magnetisme de Blixen, les propostes del qual resulten difícils de rebutjar, malgrat que segons el que s'explica, seguir-li el corrent seria el més semblant a pactar amb el dimoni. Aconsegueixen no desentonar –cosa que no és poc– Simon Bennebjerg, com a Thorkild, i Nanna Skaarup Voss, la sacrificada Grete, la dona d'aquest. També mereix una menció especial Asta Kamma August, filla del cineasta amb la seva musa, Pernilla August, que broda una dona de bon cor enredada per Blixen.

No trigarà a arribar un espavilat productor que promogui la versió en anglès, per a la qual (per donar idees) Meryl Streep estaria desitjosa de recuperar el seu personatge més carismàtic.



Juan Luis Sánchez – decine21.com

 

.


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: