MALI TWIST

Direcció i guió:  Robert Guédiguian País: França Durada: 129 min Any: 2021 Gènere: Drama Interpretació:  Stéphane Bak, Dioucounda Koma, Issaka Sawadogo, Alicia Da Luz Gomes, Bakary Diombera, Ahmed Dramé Música:  Olivier Alary Fotografia:  Pierre Milon Distribuïdora: Caramel Films Estrena a Espanya: 08/07/2022

No recomanada per a menors de 12 anys, especialment recomanada per al foment de la igualtat de gènere

Versió original subtitulada en espanyol
     


SINOPSI

Ambientada a la Mali postcolonial dels anys 60, quan els joves de Bamako ballen el rock & roll acabat d’importar d'Occident i somien una renovació política, Mali Twist se centra en els personatges del Samba i la Lara. Ell és un jove socialista que s'enamora de l'enèrgica Lara durant una de les seves missions a la selva. Per escapar del seu matrimoni forçat, ella fuig en secret amb ell a la ciutat. Però l'espòs de la Lara no ho permetrà i la Revolució aviat els comportarà doloroses desil·lusions mentre somien un futur junts.

(FilmAffinity)


CRÍTICA

04/01/2022 - Robert Guédiguian es rejoveneix a l'Àfrica amb una bella història d'amor romàntica en l'eterna lluita entre idealisme revolucionari i tradicions conservadores


“Si això és el socialisme, emporta't la teva brossa!” Som a Mali el 1962, un any després de la descolonització, el seu ascens a la independència i a una república dirigida pel partit US-RDA del president del govern, Modibo Keïta. Enviat en una missió al més profund de la sabana per convertir els vilatans a les virtuts col·lectives de la llibertat revolucionària, el Samba (Stéphane Bak) té la impressió de predicar al desert. Però fidel al lema nacional “un poble, un objectiu, una fe”, el jove somrient vestit de militar persevera en les seves esperances de construcció d'una societat nova, una resiliència semblant a la de Robert Guédiguian, l’obra cinematogràfica del qual (22 llargmetratges) està travessada per una fidelitat eterna a la necessitat de lluita de classes passada pel filtre d’allò íntim. Aquest és el cas de Mali Twist, però, aquesta vegada, els colors del conjunt han canviat del tot. Perquè, desplaçant-se fora de França i d'un petit cercle d'intèrprets que l'acompanyen des del principi de la seva carrera, el director s'ha renovat per oferir no només un repartiment inèdit, sinó també una pel·lícula d'època que també es desenvolupa al continent africà.


"Com va dir Lenin: el socialisme són els soviets, l'electricitat i el twist". Apòstol de la revolució, el Samba és un jove de la seva època, que adora ballar a la nit a les discoteques de la capital maliana on noies i nois es contornegen, vestits a la moda europea. Entre els seus pensaments, hi ha la Lara (Alicia Da Luz), a qui ha ajudat a fugir del seu llogaret i d'un matrimoni forçat (violació conjugal). Comença una història d'amor apassionada i molt romàntica, però no hi falten les ombres amenaçadores: el germà i el marit de la Lara han estat enviats a Bamako pel cap del llogaret per recuperar la fugada, una part del comitè polític del partit al poder considera la música occidental contrarevolucionària i vol portar la joventut pel “camí correcte” de les tradicions per protegir una revolució socialista l'antic poder colonial de la qual vigila els passos en fals, les reformes (col·lectivització agrària parcial, inauguració d'escoles i de dispensaris, projecte d'un nou Codi de la família per alliberar les dones de la tutela de les castes i dels ancians, etc.) lluiten per materialitzar-se, i els comerciants (com Lassana –interpretat per Isaka Sawadogo–, el pare del Samba) protesten contra el règim volent imposar noves regles socials i una moneda nacional. Atrapat entre diversos focs, l'idealisme del Samba es veu sotmès a una prova molt dura, ja que si “l'emancipació és alliberar-se d'una servitud, d'una dominació, d'una alienació”, la fugida política en l'enduriment revolucionari “estalinià” no rima amb l'amor i el twist, no més que el jou islàmic que turmenta el Mali contemporani en què la pel·lícula es projecta en epíleg.


Mali Twist (el guió del qual va ser escrit per Robert Guédiguian i Gilles Taurand), inspirada en les fotografies de Malick Sidibé, no pretén pas moralitzar ni substituir una mirada africana. La pel·lícula es recolza en la universalitat de les històries d'amor desafiants (que arrisquen la vida), les tradicions i ideologies per construir una història senzilla, entusiasta, i fins i tot ingènua sobre la joventut, amb un rerefons utòpic de lluita de classes enfrontada a la “realpolitik”. Una immersió en el passat al ritme de diversos èxits de principis dels anys 60, amb aroma de felicitat efervescent que es tenyeix de nostàlgia i de tragèdia com un desafiament al temps i a les dictadures de la ment.

Fabien Lemercier - Cineuropa


    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: