EL ESPECIALISTA

Títol original: The Fall Guy Direcció: David Leitch Guió: Drew Pearce País: EUA Durada: 126 min Any: 2024 Gènere: Acció, comèdia Interpretació: Ryan Gosling, Emily Blunt, Aaron Taylor-Johnson... Música: Dominic Lewis Fotografia: Jonathan Sela Distribuïdora: Universal Pictures Estrena a Espanya: 26/04/2024

No recomanada per a menors de 12 anys

Doblada en espanyol
      

SINOPSI

És doble d'acció i, com tothom a la comunitat de dobles d'acció, explota, rep trets, s'estavella, travessa finestres i cau des de les més grans altures, tot per al nostre entreteniment. I ara, acabat de sortir d'un accident que gairebé acaba amb la seva carrera, aquest heroi de classe treballadora ha de localitzar una estrella de cinema desapareguda, resoldre una conspiració i intentar recuperar l'amor de la seva vida sense deixar de fer la seva feina diària. Què podria sortir bé?

(FilmAffinity)

CRITICA

Una oda al gremi i al cinema d'acció plena d'humor i romanç



Inspirada en la vida real del doble d'acció i director David Leitch, responsables d'èxits com Bullet Train, Deadpool 2, Atómica i Fast & Furious: Hobbs & Shaw i productor de John Wick (Otro día para matar), El especialista és la seva pel·lícula més personal fins ara i nosaltres ja hem tingut el plaer de veure-la, i de sorprendre'ns gratament amb el resultat.

Asseguraven els qui ho havien fet abans que nosaltres que no s'esperaven que aquesta mena de pel·lícula d'acció on hi ha cabuda tant per al romanç (del monyes per moments, del qual es burla) com per a l'humor els agradaria tant, però on hi ha estima, es nota. I és que El especialista és moltes coses (bé, les que ja hem dit), però sobretot és una autèntica oda a una professió tan perillosa com essencial al cinema, i això es percep des dels primers minuts del film fins als títols de crèdits finals passades dues hores.

Demanant protagonisme

En aquest film protagonitzat per Ryan Gosling (Barbie, Drive) i Emily Blunt (Un lugar tranquilo), als quals posen un encertat contrapunt Aaron Taylor-Johnson, que ja va treballar amb Leitch a Bullet Train, i Hannah Waddingham (Ted Lasso), coneixem Colt Seavers (Gosling), que fa anys que és el doble d'acció del babau integral Tom Ryder (Taylor-Johnosn i primer cameo del film a aquest món i als videojocs, però no l'únic), i Joyd, una càmera amb ínfules de directora embolicada molt apassionadament amb el nostre protagonista.

Tot sembla meravellós fins que un dia Colt pateix un accident i s'aparta d’aquest món, deixant enrere la seva vida com a doble d'acció i tot el que l'envolta, inclosa Jody. Tot i això, la seva avorrida però plàcida nova vida aviat es veurà truncada per una trucada de telèfon, i és que segons Gail, productora i agent de Tom Ryder, Jody vol comptar amb ell per a la seva primera pel·lícula, ja que per fi ha complert el seu somni de seure’s a la cadira.

Ho ha fet a més amb una epopeia espacial que és una mena entre Dune i Mad Max i que no ens importaria veure realitzada algun dia on, és clar, l'acció, amb explosions, cotxes fent voltes i salts, baralles coreografiades, trets làser... està a l'ordre del dia. Però, com no podia ser d'una altra manera, alguna cosa es torça, i Colt (Gosling) haurà de posar en pràctica el que ha après en els seus anys com a doble d'acció en la vida real en una trama on no hi ha un segon de respir i que té una quantitat de gags d'humor, intel·ligent moltes vegades a més i d'altres més pur simplement, però mai forçat, que fa que sigui impossible que els seus 125 minuts es facin llargs.

L'acció com a forma de vida

Però no només aquí destaca el nou de David Leitch, ja que compta amb un ritme gairebé magistral que no decau en cap moment tret, potser, just abans d'arribar a l'apoteòsic però predictible final. Però tot el que ve abans és tan rematadament bo que l’hi perdonem amb gust, sobretot si ens trobem amb no una sinó tres versions del gran tema de Kiss I Was Made For Lovin' You i que us podeu posar per amenitzar la resta de lectura.
Com dèiem al principi, Leitch s'ha passat més de mitja vida fent de doble d'acció, i de fet el podeu veure en pel·lícules com Matrix Reloaded i Revolutions, 300 o Troya, per la qual cosa no se'ns acudeix ningú millor per explicar aquesta aventura en què, si sou fans de l'acció, no esborrareu el somriure de la vostra boca.  
[...]

Marcos Catalán – lavanguardia.com

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: