Cinemes Guinart i CineBaix, una història de somiadors

Diuen que el cinema és l'art dels somnis. El 15 de febrer de 2004 la llum del projector del Cinema Guinart –l'últim reducte per a la projecció del cinema d'autor, estatal i en català a la comarca del Baix Llobregat– es va apagar i va deixar una multitud d'orfes dels somnis en cel·luloide que cada setmana oferia aquesta emblemàtica sala santfeliuenca. Però l'absència d'un somni genera la creació d'un altre nou somni...

Des del començament dels rumors del tancament del Cinema Guinart, espontàniament un grup de ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu de Llobregat es van mobilitzar per manifestar el seu pesar per la desaparició del cinema de qualitat a la ciutat. Les convocatòries ciutadanes, la recollida de signatures, la lectura d'un manifest en un ple municipal..., activitats que una encara naixent Plataforma Pro Cinema va desenvolupar per mantenir l'art dels somniadors a la capital del Baix Llobregat. Una pel·lícula que s'ha perllongat fins a la meitat de l'any 2005.

L'adquisició del Cinema Guinart per part de l'Ajuntament, per a ús cultural i públic, va obrir la possibilitat que el cinema tornés a Sant Feliu de Llobregat. Un projecte de gestió exhibidora, directament elaborat per la ciutadania, va possibilitar la transformació de la Plataforma Pro Cinema en l'Associació CineBaix, una entitat sense ànim de lucre nascuda per tal de gestionar l'exhibició cinematogràfica del recuperat Cinema Guinart durant els propers nou mesos. Les pantalles en blanc de les sis sales començaran aviat a acollir somnis en tecnicolor...

A les properes pàgines us oferim una breu aproximació del que ha estat la gènesi d'un projecte impulsat per l'amor cinèfil de la ciutadania. Un projecte que començarà a l'octubre i que, d'una forma pionera, tindrà una associació de voluntaris com a principal gestora. Us mostrem el camí recorregut, esperant que moltes seqüeles continuïn mantenint viva la tradició cinèfila a Sant Feliu de Llobregat.


 

Cronologia

Novembre 2003

Davant del venciment de la hipoteca i l'embargament del Cinema Guinart, Francesc Negre, antic propietari del Guinart i actual encarregat d'explotar-lo, es posa en contacte amb el consistori i amb empreses exhibidores per tal de trobar un possible interessat en el manteniment d'aquest cinema.  


Desembre 2003

Resposta negativa de les empreses exhibidores consultades, per l'elevat cost de les reformes i les poques possibilitats d'èxit.
El Guinart és adquirit per un subhastador, amb vista a especular amb el valor de l'immoble.


Gener 2004

El subhastador comunica que les claus del Guinart es recolliran el 15 de febrer, la qual cosa suposa el tancament en aquesta data.
El divendres 30, en una sessió de cinefòrum local, es fa pública la noticia del tancament del Guinart, i això motiva diverses reaccions espontànies de la ciutadania, com la recollida de signatures a partir d'aquest mateix cap de setmana. Es convoca un reunió de ciutadans per al dimecres després.


Febrer 2004

Dia 4: Es reuneix a la sala de cultura de l'Ateneu una cinquantena de ciutadans per canalitzar el descontentament popular davant el tancament i per mostrar al consistori la necessitat de mantenir les instal·lacions com a equipament cultural i ludicorecreatiu municipal. Neix la Plataforma Pro Cinema. Es recullen al voltant de 5000 signatures.

Dia 7: Segona reunió de la Plataforma Pro Cinema. S'escull una comissió delegada de cinc persones per entrevistar-se amb l'alcalde de Sant Feliu per ajudar a trobar-hi una solució.

Dia 10: Entrevista de la comissió amb l'alcalde, que informa que l'equip de govern municipal ha fet una oferta de compra al subhastador pel local del Cinema Guinart, que encara no ha rebut contestació definitiva.

Dia 11: Tercera reunió de la Plataforma Pro Cinema. Es convoca una manifestació el diumenge 15, dia del tancament, a la plaça de la Vila , després de l'ultima sessió. Es plantegen altres iniciatives de suport, com l'assistència a les tres sessions de cinefòrum que es faran el cap de setmana.

Dia 15: El Cinema Guinart tanca definitivament les portes. La mateixa tarda, una manifestació ciutadana de prop d'un miler de persones omple la plaça de la Vila de Sant Feliu de Llobregat en suport al Cinema Guinart. Diversos mitjans de comunicació ( TV3 , La Vanguardia , El Periódico , etc.) l'endemà es fan ressò de la darrera sessió del Cinema Guinart.

Dia 22: Primera assemblea de la Plataforma Pro Cinema després del tancament del Cinema Guinart. S'estableix el compromís de mantenir les manifestacions i accions de suport a l'adquisició d'aquest cinema per part de l'Ajuntament com a espai públic per a ús cultural i cinematogràfic. Es presenta un projecte de gestió sense ànim de lucre per a l'explotació del Cinema Guinart com a sala cinematogràfica.


Abril 2004

Després de diverses ofertes de compra per part de l'Ajuntament, els propietaris de l'immoble accepten un compromís de compra municipal. El projecte de gestió del Cinema Guinart es presenta a l'alcalde de Sant Feliu de Llobregat.


Maig 2005

Es tanca l'acord de compra del Cinema Guinart per part de l'Ajuntament. L'alcalde de Sant Feliu de Llobregat comunica als representants de la Plataforma Pro Cinema la viabilitat del projecte de recuperació del Cinema Guinart com a sala cinematogràfica. Comença a prendre forma la idea de constituir una associació per tal de gestionar la programació del Cinema Guinart. Continuen les manifestacions ciutadanes en suport del Cinema Guinart.


Juliol 2005

Neix CineBaix, l'associació sense ànim de lucre que, a partir del mes d'octubre, s'encarregarà de la gestió de l'antic Cinema Guinart fins al juny del 2006. Comencen els contactes per tornar a obrir aquest cinema el mes d'octubre.


Setembre 2005

Campanya de captació de socis de l'Associació CineBaix. L'Ajuntament ratifica el seu compromís de cedir la gestió de l'antic Cinema Guinart a aquesta Associació durant els propers nou mesos.


 

Neix l'Associació CineBaix de Sant Feliu de Llobregat

El mes de juliol passat, després d'una assemblea de la Plataforma Pro Cinema en què es va informar que l'espai del Cinema Guinart per fi era de la ciutat, es va constituir l' Associació CineBaix de Sant Feliu de Llobregat . Aquesta associació sense afany de lucre, en virtut d'un acord amb l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, s'encarregarà de la gestió d'aquest cinema durant un període de prova de 9 mesos.

El Cinema Guinart de Sant Feliu de Llobregat, amb molts anys de servei a la ciutat i a la comarca, va tancar les portes el mes de febrer de 2004, i des de llavors una forta oposició ciutadana es va crear a la ciutat per intentar que l'Ajuntament adquirís l'espai i poguessin recuperar-se les projeccions cinematogràfiques, una oposició que va donar peu a la creació de la Plataforma Pro Cinema. La recuperació d'aquest cinema ha estat possible gràcies a la ciutadania, que va saber expressar la seva voluntat de no deixar perdre el Cinema Guinart, i ara, després d'un any i mig, les reivindicacions han donat el seu fruit. Aquest cinema ja és de Sant Feliu i l'Associació CineBaix treballarà per recuperar les projeccions cinematogràfiques de qualitat: pel·lícules que fomentin la reflexió, el debat i la crítica; pel·lícules d'arreu del món; pel·lícules fetes aquí; pel·lícules en versió original; pel·lícules d'autor; documentals; sessions de cinefòrum…

Per aquest motiu, l'Associació CineBaix inicia, aquest mes de setembre i fins a les Festes de Tardor de la ciutat, una campanya de captació de socis i sòcies que ajudin, amb una aportació econòmica de 50 €, a fer que l'antic Cinema Guinart pugui tornar a obrir les portes. A més, paral·lelament, també es farà una campanya de captació de voluntaris i voluntàries que puguin ajudar en el funcionament d'aquest cinema un cop que aquest pugui recuperar les projeccions.

Les butlletes d'inscripció a l'Associació CineBaix es repartiran per tota la ciutat i també es deixaran als principals equipaments públics de Sant Feliu. Les persones que estiguin interessades a fer-se'n sòcies també poden passar per l'Ateneu Santfeliuenc (seu de l'Associació CineBaix) de dilluns a divendres de 17 a 22 hores.

    CineBaix     Joan Batllori, 21     08980 Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)     93 666 18 59     cinebaix@cinebaix.com     Disseny web: