El Jules i el Vincent, dos assassins a sou una mica curts de gambals, treballen per al gàngster Marsellus Wallace. El Vincent confessa al Jules que en Marsellus li ha demanat que tingui cura de la Mia, la seva atractiva dona. El Jules li recomana prudència perquè és molt perillós sobrepassar-se amb la xicota del cap. Quan arriba l'hora de treballar, tots dos s'han de posar "mà a l'obra". La seva missió: recuperar un misteriós maletí. (FilmAffinity)
Crítica:
Pulp Fiction, de Quentin Tarantino, compleix 30 anys de la seva estrena al Festival de Canes
Fa 30 anys, Pulp Fiction, de Quentin Tarantino, es projectava per primera vegada al Festival de Canes. Dos dies després, el director d'aquest thriller pujava a l'escenari per rebre la Palma d'Or. “No vaig esperar mai guanyar res a cap festival on un jurat hagués de decidir. Perquè no faig pel·lícules per posar d'acord el públic, sinó per enfrontar-lo”, deia el cineasta en aquell moment.
“Guanyar la Palma d'Or és l'èxit més gran de tots els trofeus, el major honor”, deia Tarantino deu anys després al mateix festival, durant la 67a edició de Canes (2014). En preguntar-li sobre què opinaria si veiés la pel·lícula per primera vegada, després de 20 anys, el cineasta respon que com sempre ha fet les cintes per a ell, “estic segur que m'encantaria”.
Els grans artistes “roben, no fan homenatges”
L'obra va marcar un abans i un després a la història del cinema. Va ser un èxit de la taquilla i de la crítica, encara que la gran nit del setè art nord-americà, amb set nominacions, només es va emportar l'Oscar a millor guió original. En aquesta mateixa categoria es va fer també amb un Globus d'Or i dos premis BAFTA a millor guió i millor actor de repartiment (Samuel L. Jackson). Entre altres premis, va guanyar tres de la Societat Nacional de Crítics de Cinema (NSFC) en les categories de millor pel·lícula, millor director i millor guió.
Amb una recaptació de 200 milions de dòlars, aquesta pel·lícula de dues hores i mitja explica tres històries entrellaçades, ambientada a Los Angeles, i protagonitzades per John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman i Bruce Willis. El tan premiat guió el va escriure en només tres mesos durant la seva estada a la capital dels Països Baixos. Però la tercera història d'aquesta pel·lícula de culte, com va admetre el mateix director en una entrevista a Dies de Cine, la va crear a Madrid i a Sitges.
Tarantino va rellançar la carrera de Travolta, encara que com es va saber anys després, aquest i les altres personalitats que van interpretar els seus protagonistes, no van ser sempre la primera opció del director independent. Pel paper de Vincent va pensar en Michael Madsen, amb qui ja havia treballat a Reservoir Dogs (1992). Larry Fisherburn era el candidat per interpretar Jules (Samuel L. Jackson). Els noms de Johnny Depp, Nicolas Cage o Matt Dillon, també estaven entre els candidats per aparèixer en aquest film.
‘Pulp Fiction’, un tresor nacional dels EUA.
El 2013 aquest llargmetratge, juntament amb Gilda i Mary Poppins, va ser catalogada com a tresor nacional. El Registre Nacional de Films de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units va seleccionar aquesta cinta per la seva "significativa" rellevància cultural, històrica o estètica.
El festival de Cinema Clàssic del canal TCM, va inaugurar la seva edició commemorant el 30è aniversari de la pel·lícula, a la qual van assistir John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson i Harvey Keitel, entre d'altres.
“És la meva història, és el meu ADN, va ser part d'un moment clàssic i ara som aquí. Comparant-la amb El que el vent es va emportar (1939) o Lawrence d'Aràbia (1962) com la tercera pel·lícula clàssica que va canviar la història del cinema”, deia John Travolta a Sky News. Rosanna Arquette va admetre al mitjà nord-americà que, “probablement, ningú no sap més de cinema que Quentin Tarantino, va ser increïble treballar amb ell i m'agradaria tornar-ho a fer”.
“Quan llegeixes un guió de Tarantino, de sobte et trobes sabent que tindràs molt a dir sobre qui ets i com et sents sobre les coses. En lloc de llegir pàgines grosses, hi ha moltes més coses que has d'encarnar com a personatge i portar amb tu per fer-ho”, explica Samuel L. Jackson.
Pulp Fiction, amb els seus diàlegs i banda sonora impecable, en què s'entremescla la violència i l'humor negre continua, trenta anys després, amb alguna incògnita com què s'amaga a l'interior del maletí.