Un confident de la policia i els seus dos col·legues del barri aconsegueixen robar els diners de la màfia xinesa de Barcelona, però les conseqüències d’aquest acte arribaran molt més enllà del que haurien imaginat. Adaptació en forma de thriller de la novel·la homònima d’Andreu Martín. (gencat.cat)
Crítica:
‘Societat negra’: la màfia xinesa amagada a Catalunya
Societat negra, la nova pel·lícula de Ramon Térmens, inaugurarà l’edició 2024 del FIC-CAT l’1 de juny. El director de La dona il·legal i Catalunya Über Alles torna al cinema negre i aquest cop ho fa de la mà d’un veterà de la matèria. I és que la pel·lícula està basada en la novel·la Societat negra de l’escriptor Andreu Martín. El crim organitzat d’arrel oriental n’és el protagonista. [...]
“És una pel·lícula especial, perquè per primera vegada adaptem una novel·la, i perquè hem estat molts anys esperant el moment idoni de donar vida als personatges de l’Andreu Martín a la gran pantalla”, explica el director del film, Ramon Térmens.
“Societat negra”: crims amb accent xinès al costat de casa
La trama de la pel·lícula gira al voltant d’un confident de la policia i els seus dos col·legues del barri i com gosen donar un cop a la màfia xinesa de Barcelona. Mala idea… Les fatals conseqüències no trigaran a perseguir-los, però ells vendran cara la seva pell. “Sí, barregem gènere negre amb cinema social. Una mirada a gent que viu en barris on no tenen opció de progressar”, narra Térmens.
“I, en aquest cas, els protagonistes fan un acte bastant boig, que és robar a la màfia xinesa. A partir d’aquí s’encadena una història que no para. Més que ser una pel·lícula sobre el robatori, o la seva preparació, opta pel punt de vista emocional i se centra en els personatges i el que els ha portat a aquest moment”.
L’adaptació del llibre al cinema ha anat a càrrec de Daniel Faraldo i Ramon Térmens, una nova col·laboració d’aquest tàndem històric del cinema català. La pel·lícula compta amb un repartiment encapçalat per Alberto Jo Lee (Tapas, Xtremo) i Chacha Huang (Perdiendo el este) i Montse German (Ruta salvatge). Els acompanyaran Daniel Faraldo (La dona il·legal), Marcos Zan (Los Japón), Abel Folk (Alguns dies d’ahir) i María Galiana (Cuéntame cómo pasó, Solas), entre d’altres.
Realitat i ficció en un film divers
Evidentment, un dels principals atractius del film serà veure (per primer cop en llengua catalana) els baixos fons de la comunitat xinesa en un film quilòmetre zero. “És la pel·lícula amb més representació de comunitat xinesa del cinema actual”, explica Alberto Jo Lee, l’actor protagonista. “I amb personatges reals allunyats de tòpics humorístics”. Societat negra es va rodar en català, castellà i mandarí durant 6 setmanes a finals del 2022. Les localitzacions que veurem ens duran a Barcelona, Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià de Besòs. Paisatges com el port, les tres xemeneies, el cementiri de Montjuïc, el parc de la Ciutadella o el Chinatown de Badalona adquireixen una gran importància en la trama.